Buffé 1
NÄST SIST ICA Kort: 033-47 47 90 ICA kundkontakt:
020-83 33 33 (helgfri mån–fre, kl 9–15) Tel redaktionen/växeln: 08-505 562 00 Adress: Box 3265, 103 65 Stockholm Besök/Bud: Birger Jarlsgatan 61 E-post: red.buff e@otw.se Chefredaktör: Tony Wallin tony.wallin@otw.se Ansvarig utgivare: Anders Svensson Redaktör: Lina Wallentinson, lina.wallentinson@otw.se Receptansvarig: Ellinor Jidenius, ellinor.jidenius@otw.se Art director: Nina Olsson Formgivare: Irina Rönnskog Webbredaktör: Camilla Thörnqvist camilla.thornqvist@otw.se Allergifrågor: Elisabeth Ekstrand Hemmingsson Korrektur: Peje Hasselqvist Annonsfrågor: Pia Modin Björklund, pia.modin@ica.se Redaktionsråd: Nina Tarukoski, Anders Milbers, Christina Karlsson Produktion: OTW Communication, (miljöcertifi erat enligt ISO 14001) Repro: Done Tryck: Roto Smeets På ica.se/buff e hittar du bland annat utlovat extramaterial, information om rekvisita och det digitala arkivet. Där presenteras också vinnarna i Buff és tävlingar. DÄRFÖR FÅR DU BUFFÉ! Som tack för att du hör till våra bästa kunder bjuder vi på inspiration kring vårt största glädjeämne – mat! Du får Buff é utan extra kostnad när du handlar för 1 200 kr i månaden eller mer med ICAs kort. Mer info på ica.se. Galet gott! Det osar frityr som aldrig förr på dessertfronten i USA. Från crunchiga cronuts till friterade cheesecakes. Buffé doppar det svenskaste vi har – kladdkakan – i frityrsmet. Succén är ett frasigt faktum. Recept Ellinor Jidenius Foto Eva Hildén Smith FRITERAD KLADDKAKA MED GLASS & BÄR Vi utgick från köpt kladdkaka, men hembakad funkar förstås lika bra. Tänk på att välja frityrmix, och inte tempuramix som kan vara smaksatt. FÖR 4 PERSONER Lägg 4 bitar kladdkaka i frysen ca 2 timmar. Blanda 1/2 påse frityrmix (ca 65 g) enligt anvisning på förpackningen. Hetta upp ca 1 liter frityrolja i en kastrull till 180°C. Doppa kladdkakorna i frityrsmeten och lägg sedan ner i den heta oljan. Fritera tills de fått gyllene färg. Ta upp med hålslev och låt rinna av på hushållspapper. Servera genast med glass, chokladsås, marshmallows och bär. Vinn 300 kr i matcheckar! 1. Rasmus smaksätter löken med A. Citronskal B. Flingsalt C. Kamomillte 2. Italiensk brodo är lite som en A. Carbonara B. Minestrone C. Pastagratäng Nästa nummer kommer 11 april Påsk & vårgrönt Följ med till Vera och njut av påsksillar på ryskt vis. Eller laga fransk buff é med vårkänsla. Tårtsugen? Vi går till botten med hur man bakar den perfekta tårtbottnen. Vårens bästa tårta! Italienskt grönt. Vårfräsch bjudmat. Franskt i växthuset. 50 VINNARE Gör så här: Skriv ner rätt svar på ett vykort och skicka till Buff é, Box 3265, 103 65 Stockholm, eller mejla till tavling.buff e@otw.se eller gå in på ica.se/buff e – senast den 31 mars vill vi ha ditt svar. Vinnarna presenteras på ica.se/buff e från den 11 april. 3. Betakaroten är en A. Flavonoid B. Antioxidant C. Antocyanin 4. På Das Hotel serveras A. Burrito B. Bibimbap C. Brunch 5. Märkning för hållbart odlad fi sk A. ACS B. ASC C. ABC till sist... Många har hört av sig... Men vad tycker du om Buffé? B U F F É 3 • 201 4 Mejla mig och berätta på tony.wallin@otw.se. 39 3 FÄRG FROSSA RÄTTERSMENY grön, röd, blålila Färgerna i frukt och grönsaker avslöjar en hel del om de hälsosamma ämnen de bär på. Bjud på en färgsprakande meny som börjar i grönt och slutar i blått. Text Anna K Sjögren Recept Berit Paulsson Foto Lars Paulsson Människans hjärna går igång på mat med olika färger och former; de lockar oss att smaka och äta. Det är därför som vi köper mer smågodis när det fi nns många sorter att välja på. Men smågodis är förstås en sen företeelse i människans historia, från början var naturens tanke att vi skulle lockas av färgglada äpplen, blåbär, morötter och gröna blad för att få i oss livsviktiga näringsämnen. I dag vet forskarna att färgen på frukt och grönsaker signalerar näring och hälsa. Vi kan alltså lita på våra ögon som instrument och frossa i naturliga färger. Sätt färg på menyn! Meny: Vårgrön soppa med ädelost Stekt torsk med varm sallad Björnbärsglass med vit choklad Färger triggar aptiten Vi människor gillar färg, såväl generellt som i mat. Inte konstigt att producenterna frestas att göra laxen lite extra orange, pistaschglassen ett uns grönare och margarinet en nyans gulare. Blått är mångas favoritfärg, men när man i experiment färgar maten blå vill försökspersoner inte äta den. Grönt, brunt och rött är populära matfärger, men svensk husmanskost blir lätt väl brun. Stekta köttbullar med brunsås och oskalad potatis på en vit tallrik känns som en dyster historia. Med några rårörda lingon, snabbinlagd gurka eller gröna ärter lyſt er rätten direkt. B U F F É 3 • 2 0 1 4 21 buf1403s21-25 Färgstark meny.k.indd 21 2014-02-21 10:30 Måla maten med färg