Buffé 1
Nya middagsfavoriter! Pasta En pastaguide och fle
r goda pastarecept fi nns på ica.se/buff e. PASTAGRATÄNG MED SPENAT, SIDFLÄSK & OST En tomat- och rödlökssallad med vinägrett passar till. FÖR 4 PERSONER VARDAGSHJÄLTEN Det får bli pasta! Vem har inte tänkt den tanken småspringande hem från jobbet. Det går snabbt och alla blir glada. Men variationen kunde kanske vara större. Laga en mustig kycklingsoppa, tagliatelle med rosésallad eller en pastagratäng med spenat och sidfläsk. Recept Tove Nilsson Foto Eva Hildén Smith 200 g fryst bladspenat 200 g pasta, t ex penne rigate eller sedani 2 msk smör 2 msk vetemjöl 5 dl mjölk (3 %) 120 g varmrökt sidfläsk 1 gul lök 125 g riven lagrad ost, t ex cheddar smör salt, nymalen svartpeppar GÖR SÅ HÄR: 1. Sätt ugnen på 225°C. 2. Tina spenaten och krama ut vätskan. 3. Koka pastan enligt anvisning på förpackningen. 4. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölet och vispa. Vispa ner mjölken i omgångar. Låt småkoka till en tjock sås, ca 10 minuter, passa så den inte bränns. 5. Skär sidfl äsket i små tärningar. Skala och fi nhacka löken. 6. Stek sidfl äsket knaprigt i en stekpanna. Låt rinna av på hushållspapper. 7. Bryn löken i 1 msk smör i en stekpanna. Tillsätt spenaten och fräs ytterligare någon minut. 8. Häll av pastan och låt rinna av i durkslag. Blanda med lök, spenat och sidfl äsk i en stor bunke. 9. Ta såsen från värmen och vispa ner den rivna osten. Smaka av med salt och peppar. 10. Blanda pastan med såsen. 11. Smörj en ugnsform med smör. Fyll formen med pastablandningen. 12. Gratinera i mitten av ugnen ca 20 minuter. Servera gärna med en tomatoch löksallad. 3 x pastamyter Olja i pastavattnet? Nej, oljan gör ingen nytta. Häll hellre en skvätt över den nykokta pastan. Skölja av kokt pasta i kallt vatten? Nej, inte om den ska serveras varm direkt. Stärkelsen i ytskiktet behövs för att suga upp sås. Koka i jättegryta med en massa vatten? Inte nödvändigt, men rör om då och då så pastan inte klibbar ihop. Snåla inte med salt, ca 2 tsk/ liter vatten. En roligare och lite lyxigare variant på makaronipudding. 14 B U F F É 3 • 201 4 Extra al dente? Korta koktiden 1 minut