Hemlagat Trend – Funktion, framtidsmat och kryagry
tor i vårvinterns kök
Hemlagat Kålkalas – Inspirerande recept med trenda
nde trotjänare
Hemlagat Reportage – Nordins bytte liv för smakern
a och naturen
Hemlagat hälsar på enligt en egen matfilosofi. De
n vill vi höra mer om. Jag ringer upp Peter och Carina via Facetime. Paret sitter i sin bil. Hunden Kito, en ståtlig akita inu, skymtar i baksätet. De har tagit en paus i schemat för dagens utflykt till den närliggande byn Montelupone där de ska upptäcka – ja, ännu lite mer kring mat. Byn är känd för sina kronärtskockor, så pass att råvaran tillägnas en festival varje år, berättar Carina. Peter bär panamahatt och genom bilens fönster skymtar vi ett grönt landskap. Man kan nästan ana sig till dofter av rosmarin, timjan och salvia. Det är tydligen 17 grader och sol. Hej då Stockholm och hej Italien och Marche. Hur kom det sig? – Vi hade länge känt en längtan efter att komma närmare naturen, myllan, råvarorna. Närmare smaker och aromer. Närmare vacker natur. En längtan efter människor som lever efter sin passion, inte ekonomi. En längtan efter en region som snart kanske inte finns, beskriver Peter och fortsätter: – Här i Marche är det lokala allt och ’noll kilometer’ ett ordspråk. Det vill säga, det mesta finns runt husknuten. Här äter man bara sin regionala mat. Både hemma och på krogen. Det är en småskalighet i jordbruket och allt sker efter säsong. Herden här har ett 60-tal får som vallas dagligen över de bördiga kullarna. Får som betar både gräs och vilda örter som ger en tydlig nyans i osten. Peter ger ännu en bild av det fina med ” ’Huset på kullen’ är just vad de båda hela tiden hade sett framför sig att de längtade till.” närheten till regionens små odlare, uppfödare och mejerier. – Här finns inga skyltar, du måste känna till vem som odlar eller producerar något. Du kan stanna till vid ett oansenligt garage som visar sig rymma ett mejeri i världsklass, men ytterst småskaligt. Också Peter och Carina har egen produktion vid sitt hus på kullen. Carina berättar: – Vi odlar örter, zucchini, aubergine, chili ... Och vi gör olivolja av oliver från våra egna träd. Och av de egna tomaterna, vi skördar 100 till 150 kilo varje år, gör vi marmelad och såser. Konditor som Carina är odlar hon förstås råvaror för bakverk och annat sött. – Apelsiner, citroner, päron, aprikoser och äpplen. Men de bästa jordgubbarna har grannen, så dem köper jag av honom! Vem gör då vad i köket när det ska lagas till gästerna? – Gamla vanor sitter i. Carina bakar, skapar desserter och konditori. Jag gör gärna fonder och såser. Sköter långkok och styckar kött och fisk. Men numera glider vi också in i varandras yrken. ”Huset på kullen” är just vad de båda hela tiden hade sett framför sig att de längtade till. Peter berättar mer om hur det hela gick till då för några år sedan: – Vi var hemma i Sverige och fick höra att det Matfilosofi enligt Peter och Carina ”Välj äkta råvaror med unik historia.” ”Tänk i säsong och närodlat. Lokal uppfödning. Lyckliga djur. Att råvaran är mogen, ibland till och med övermogen.” ”Låt matlagningen ta tid. Vi hyllar det enkla, men många rätter tar tid. Ge dig själv tid, hoppa över teven samla familjen runt en tomatsås som tar hela dagen. Precis som livet i Marche.” ”Laga utan krusiduller.” ”Gör matlagningen enkel men inte enklare. Vad menar vi med det? Jo. Gränsen mellan det enkla och det som kan upplevas simpelt är fin. Du måste ha passionen för råvaran och med enkla metoder ge den sin fulla potential.” 18 Hemlagat fanns ett hus till salu här. Vi tog oss hit och när vi fick se det – stenhuset på kullen – var det klart. Det tog bara 30 sekunder för oss att bestämma oss. Vi reste hem, sålde allt, fyllde bilen med det viktigaste och styrde tillbaka mot Italien. De hade varit en hel del i Italien genom åren, tillbringat somrarna med familjen i Toscana, Umbrien och just Marche. Hjärtat slog extra för Marche. – Marche är en orörd region, en region som speglar det äkta Italien. En landsdel som behållit sin karaktär utan turismens baksidor, säger Peter och tillägger:
Hemlagat Rätt ner i kassen – Köpklara recept till
5 luncher – inne eller ute
Hemlagat Säsong – Vitaminboost med säsongens råvar
or
Hemlagat Garanterad succé – Alla älskar Tagliata
Hemlagat Köksknep – Så ger du maten ett längre liv
|
Hemlagat Just nu – Det här kokar på spisen hos oss
på Hemköp
Hemlagat På besök hos en medlem – Bastiaan bjuder
på holländsk äppelpaj