Hemlagat Trend – Funktion, framtidsmat och kryagry
tor i vårvinterns kök
Hemlagat Kålkalas – Inspirerande recept med trenda
nde trotjänare
Hemlagat Reportage – Nordins bytte liv för smakern
a och naturen
Hemlagat Rätt ner i kassen – Köpklara recept till
5 luncher – inne eller ute
Hemlagat Säsong – Vitaminboost med säsongens råvar
or
Hemlagat Garanterad succé – Alla älskar Tagliata
Hemlagat Köksknep – Så ger du maten ett längre liv
|
Köksknep Intervju Med svinnglasögonen på Frys in
överblivna ostskalkar, värm upp ditt kalla kaffe och gör pytt på trötta grönsaker. Kocken, kokboksförfattaren och matsvinnsmästaren Karin Sundgren tipsar om hur vi kan ta på oss svinnglasögonen och göra minskat matsvinn till en sport. Varför slänger vi så mycket mat? – Det kan handla om att vi inte har tid eller ork, eller inte är sugen på det som finns i kylskåpet. Men framför allt att vi inte vet vad vi kan laga med det som finns. Tanken med min kokbok "No waste just taste" var att ge en guide till bra svinnrätter. Det får inte vara svårt eller tidskrävande att ta vara på maten. Hur ska man tänka för att äta upp det man köper? – Det mesta går att frysa in. Då kan man ta fram vid ett senare tillfälle och göra en pytt eller en fried rice med överblivna grönsaker. Det krävs också lite planering, både för vad man ska handla och när man ska äta. Sedan behöver man inte vara så bunden till recept utan försöka testa och vara friare i matlagningen. Mycket av det du har hemma kan bli gott tillsammans. Vilken ingrediens eller råvara piffar till det mesta? – Parmesan och citron. Har du parmesan kan du alltid göra något gott. Lite överbliven broccoli eller blomkål med riven ost och pressad citron. Eller en pasta med olivolja och parmesan. Du kan gratinera grönsaker i ugn med ost, det ger både smak, fyllighet och lite lyx till maten. Eller en makaronilåda. Vilket är ditt bästa matsvinnsknep hemma? – Vi fryser in alla överblivna ostbitar. När vi har ett halvt kilo river vi till pizzor eller en lasagne till hela familjen. Kallt kaffe värmer jag upp i stället för att brygga nytt och torrt bröd skär jag upp och fryser in som sedan blir krutonger i en soppa eller sallad. Karin Sundgren • Köksmästare på Lofsdalen Fjällhotell. • Tidigare köksmästare på restaurang Cirkeln och souschef på Fotografiska. • Skrivit kokböckerna Våga Vego och No Waste just Taste. • Tilldelades utmärkelsen Årets Möteskock 2019. Hemlagat 39 Tre smarta svinntips 1 Inventera kylskåpet en gång i veckan! Planera därefter matlagning och inköp. 2 Ha en låda i frysen där du kastar in alla snuttar, kanter och ändbitar på grönsaker. Ta fram när du vill koka fond, soppa eller sås. 3 Stirra dig inte blind på recept. Våga experimentera med det du har. En mjuk blomkålsbit, lite ris och ett stekt ägg blir en jättegod variant på fried rice. Text : Hanna Dunér / Foto: Ylva Sundgren
Hemlagat Just nu – Det här kokar på spisen hos oss
på Hemköp
Hemlagat På besök hos en medlem – Bastiaan bjuder
på holländsk äppelpaj