Hemlagat Trend – Funktion, framtidsmat och kryagry
tor i vårvinterns kök
Hemlagat Kålkalas – Inspirerande recept med trenda
nde trotjänare
Hemlagat Reportage – Nordins bytte liv för smakern
a och naturen
Hemlagat Rätt ner i kassen – Köpklara recept till
5 luncher – inne eller ute
Hemlagat Säsong – Vitaminboost med säsongens råvar
or
Hemlagat Garanterad succé – Alla älskar Tagliata
Hemlagat Köksknep – Så ger du maten ett längre liv
|
Köksknep Ge maten längre liv Var sak på sin plats
, brukade mormor säga. För att slippa slänga mat som blir över kommer du långt med planering, rätt förvaring och lite struktur i skafferi och kylskåp. Tänk på att ... ... packa om köttet i en fryspåse innan du fryser in. Originalförpackningen kan innehålla syre som kan göra att köttet härsknar. ... pressa ut luften innan du lägger en påse med mat i frysen. Då fryser maten snabbare, vilket bevarar kvaliteten. Här trivs maten bäst Tomater kan förvaras i kylskåp men smakar bäst rumstempererade. Lök och vitlök mår bäst i rumstemperatur. I kylen kan löken mögla. Avokado som inte är ätmogen mognar snabbare i rumstemperatur. Kan även förvaras i kylskåp när den mognat. Ägg håller längst i kylskåp, och placerade med den trubbiga änden uppåt. Potatis ska förvaras i en mörk, sval och torr miljö. Gärna i papperspåse. Kött och fisk ska in i kylskåpet så fort som möjligt, och på en så kall plats som möjligt – längst in. Bröd blir lätt torrt i kylskåp, ska förvaras i rumstemperatur. Sylt, ketchup och såser kan stå i rumstemperatur så länge de är oöppnade. Matoljor ska stå i rumstemperatur. Gärna mörkt så att inte fettet härsknar. Färska örter trivs på olika ställen beroende på sort – basilika ska till exempel stå i rumstemperatur. ... ha en "ät snarthylla” i kylskåpet. ... datummärka rester och matlådor i kylen. ... laga svinnrätter, inspireras av Karin Sundgren på nästa sida. 5˚ Den bästa temperaturen i kylskåpet är 4–5 °C. Överstiger den 8 °C blir maten dålig i förtid. Förvaringsinspo På instagram finns det flera konton om att organisera och förvara. Låt dig inspireras på till exempel @reorganisera. 38 Hemlagat Smart förvaring Förvara livsmedel i tätslutande lådor. Köp hem i olika storlekar som tål frys, maskindisk och mikrovågsugn. Märkningen med ”glas och gaffel”symbolen eller formuleringen ”till livsmedel” används på alla plastmaterial som är säkra, enligt Livsmedelsverket, att använda till mat. Förvara inte mat för länge i plastpåsar, de kan släppa in syre och bakterier kan bildas som skadar maten. Silikonlock är ett praktiskt och miljövänligt alternativ till plastfolie som passar de flesta behållare.
Hemlagat Just nu – Det här kokar på spisen hos oss
på Hemköp
Hemlagat På besök hos en medlem – Bastiaan bjuder
på holländsk äppelpaj