Hemlagat Trend – Funktion, framtidsmat och kryagry
tor i vårvinterns kök
Hemlagat Kålkalas – Inspirerande recept med trenda
nde trotjänare
Hemlagat Reportage – Nordins bytte liv för smakern
a och naturen
Hemlagat hälsar på ”Och det viktigaste är att här
har man bevarat det mänskliga ledet mellan maten och människan.” Konditor som Carina är, odlar hon gärna råvaror som hon kan baka och göra desserter med. Som apelsiner, aprikoser och päron. Beskriv er matfilosofi? – Bästa råvaran i fokus. Vi skapar de enklaste av rätter, för att fokusera på smaken. Vi håller fast vid denna princip under hela tillagningen. Som spenat, en råvara som vi har fascinerats av och som vi har rest runt och utvecklat våra tekniker för att lära oss att pressa ut det mesta av smak ur. Vårt ordspråk är också ’Vi gör det enkelt, men inte enklare’, säger Peter. – Just vårt område i Marche brukar också kallas råvarans epicentrum i Europa. Peter beskriver ännu lite mer om hur man ser på matlagning här. – Historien, traditionerna, familjen och det så kallade ’de fattigas kök’ är en viktig ingrediens i all matlagning. Familjens recept är heliga. Man värnar om sin historia och sin tradition. Kan vi lära oss något av Marche? Peter beskriver: – Ja, att ta hand om vårt lokala kök. I Sverige kan vi vara alltför nyfikna på andras gastronomi. Vi behöver också bevara och värna om vår egen historia. Vi kan låta oss inspireras av småskaligheten och passionen. Inställningen till gastronomi i Italien skiljer sig från många andra länder, där man äter ’för att klara av att arbeta’ medan här ’arbetar man för att njutningsfullt kunna äta’. Och det viktigaste är att här har man bevarat det mänskliga ledet mellan maten och människan. 20 Hemlagat Hur lagar man då ”enkelt”? – Genom att låta matlagningen vara befriad från effekter, puffar och onödigt garnityr. Och genom att välja äkta råvaror med unik historia, säger Carina. Vi har pratat i en dryg timme och det är tydligt att hunden Kito börjar bli otålig där i baksätet. Men hur var det där med efternamnet nu då? När ”Peter och Carina Nordin” blev ”Nordinis”? – Jo, visst heter vi Nordin i efternamn, beskriver Peter. Men här i Italien blir detta namn lite avhugget och italienarna hade svårt att uppfatta vårt ’cognome’, efternamn, tills vi la till ett ’i’ i slutet – Nordini. Det fungerar mycket bättre i vardagen. Fotnot: Citat i textens början från boken “Matlängtan – vår resa till det italienska livet” (Förlag Own Your Book/Respons) av Peter och Carina Nordin.
Hemlagat Rätt ner i kassen – Köpklara recept till
5 luncher – inne eller ute
Hemlagat Säsong – Vitaminboost med säsongens råvar
or
Hemlagat Garanterad succé – Alla älskar Tagliata
Hemlagat Köksknep – Så ger du maten ett längre liv
|
Hemlagat Just nu – Det här kokar på spisen hos oss
på Hemköp
Hemlagat På besök hos en medlem – Bastiaan bjuder
på holländsk äppelpaj