Hemlagat Trend – Funktion, framtidsmat och kryagry
tor i vårvinterns kök
Hemlagat Kålkalas – Inspirerande recept med trenda
nde trotjänare
Hemlagat Reportage – Nordins bytte liv för smakern
a och naturen
Hemlagat Rätt ner i kassen – Köpklara recept till
5 luncher – inne eller ute
Hemlagat Säsong – Vitaminboost med säsongens råvar
or
Hemlagat Garanterad succé – Alla älskar Tagliata
Hemlagat Köksknep – Så ger du maten ett längre liv
|
Hemlagat Just nu – Det här kokar på spisen hos oss
på Hemköp
Hemlagat På besök hos en medlem – Bastiaan bjuder
på holländsk äppelpaj
Holländsk äppelpaj 90 minuter, varav ca 55 i ugne
n 1 kg äpplen (syrliga) 250 g smör (rumstempererat) 200 g brunt farinsocker 450 g vetemjöl ½ tsk salt 1 tsk vaniljarom 2 ekologiska ägg 100 g russin 35 g strösocker 3 tsk kanel ½ citron 10 bitar 1. Sätt ugnen på 175 grader 2. Lägg russinen i ljummet vatten och ställ åt sidan. 3. Ta fram bakplåtspapper eller smörj springformen (30 cm i diameter) med rikligt med smör och pudra lätt med mjöl. Hela formen ska bli täckt. Bastiaan Mensink Ålder: 51 år Bor: Slussen, Malmö Gör: Application Support Lead på HR-företaget Grade i Lund. 4. Gör degen: Handvispa de båda äggen. Lägg smör, farinsocker, salt och mjöl i en skål och blanda ihop med fingertopparna till en grynig massa. Rör ner vaniljarom och en tredjedel av äggvispet och ställ resten åt sidan. Knåda degen, som blir tung. Låt vila i kylen. 5. Kärna ur, skala och skär äpplena i grova bitar. Lägg i en stor bunke och pressa över citron. Lägg i de uppmjukade russinen. Blanda strösocker och kanel och häll över. Blanda runt. 6. Lägg ¼ av degen åt sidan och spara till garnering. Kavla ut resten till en tunn kaka, cirka 2 milimeter. Om du använder bakplåtspapper kan du kavla direkt på pappret. 7. Skär ut en cirkel med formen som mått och placera i formen. Använd bortskurna kavlade bitar till att forma kanterna och fyll på där det saknas, hela vägen upp och över kanten. Se till att det inte är hål i någon skarv någonstans. 8. Lägg äppelblandningen i formen. Se till att det blir ett jämnt lager. 9. Kavla ut den sparade degen och skär i strimlor. Se till att de har samma längd som formens diameter. Placera i ett gallermönster ovanpå fyllningen. Som överkurs kan man putsa till bitarna runtom och täcka putsningen med en lång degstrimla. Vecka isåfall gärna kanten genom att nypa med tummen och pekfingret. 10. Pensla det sparade äggvispet över kakan. 11. Grädda mitt i ugnen i 55–60 minuter tills pajen är gyllenbrun. Servera pajen varm med vaniljvisp, vaniljglass eller vispad grädde. Hemlagat 43