Loading...
MATREVOLUTIONEN 1
MATREVOLUTIONEN FÖRORD
MATREVOLUTIONEN SUMMERING
MATREVOLUTIONEN KLIMATUTMANINGEN
KLIMA TUTMANINGEN EMELIE HANSSON HÅLLBARHETSSTRAT
EG, ICA ”DET ÄR TYDLIGT ATT ’BUSINESS AS USUAL’ INTE ÄR HÅLLBART” Vad upplever du att det finns för utmaningar/ risker i dagens matsystem? – Utmaningen är att under kort tid göra stora förändringar i vad vi äter, minska matsvinnet och samtidigt minska produktionens miljöbelastning. För det är tydligt att ”business as usual” inte är hållbart och försvårar möjligheten att odla den mat vi behöver. På ICA arbetar vi med att guida kunderna till hållbarare val. Ett exempel är ”Mitt klimatmål” där man som kund får klimatguidning utifrån vad man handlat och tips på recept med låg klimatpåverkan. Har du några exempel på utmaningar i matsystemet som redan sker globalt? – Ja, redan idag finns ett produktionsbortfall på grund av klimatförändringarna och riskerna är som störst på stora fält med ensidig odling där motståndskraften är låg. Många har säkert hört om svåra svampsjukdomar som hotar slå ut hela bananodlingar och skadeinsekter som är svåra att hantera i odling av kaffe. Utifrån ICAs position, var skulle du säga att ICA skulle ha störst förändringskraft när det kommer till matsystemet? – Att erbjuda goda och hållbara alternativ som gillas av många. Vi har hållbarhetskrav på allt vi säljer, ett exempel är att vi har hållbarhetsmärkning på allt kaffe i ICAs egna varor. Men för att komma vidare för ett hållbarare matsystem behöver vi kroka arm med fler aktörer och utveckla hållbara svenska produkter. För de livsmedel som vi importerar är det viktigt att säkerställa miljö- och produktionskvalitén. Och ett sätt att gör det är med certifierade hållbarhetsmärkningar. 13
MATREVOLUTIONEN UTMANINGAR OCH MÖJLIGHETER
MATREVOLUTIONEN ETT MÅNGFALDSJORDBRUK
MATREVOLUTIONEN EN SVENSKARE MATLOOP
MATREVOLUTIONEN HÅLLBAR VÄXTBASERAD MAT
MATREVOLUTIONEN NYCKELSPANINGAR
MATREVOLUTIONEN METOD & ANALYS
MATREVOLUTIONEN NOTER
MATREVOLUTIONEN ORDLISTA