MATREVOLUTIONEN 1
MATREVOLUTIONEN FÖRORD
MATREVOLUTIONEN SUMMERING
MATREVOLUTIONEN KLIMATUTMANINGEN
MATREVOLUTIONEN UTMANINGAR OCH MÖJLIGHETER
MATREVOLUTIONEN ETT MÅNGFALDSJORDBRUK
MATREVOLUTIONEN EN SVENSKARE MATLOOP
MATREVOLUTIONEN HÅLLBAR VÄXTBASERAD MAT
MATREVOLUTIONEN NYCKELSPANINGAR
MATREVOLUTIONEN METOD & ANALYS
MATREVOLUTIONEN NOTER
MATREVOLUTIONEN ORDLISTA MA TREV OL UTIONEN ORDLIS
TA VÄXTFÖLJD: Ordningen som grödor odlas växelvis på ett fält, så kallat ”växelbruk” eller "skiftesbruk”. Växter tar upp olika mängd näring samt kan binda eller nyttja kväve. Ett ensidigt bruk utan växtföljd kommer utarma jorden på sikt och öka risken för sjukdomar och skadegörare som dras till specifika växtgrupper. En väl genomtänkt växtföljd ökar grödornas avkastning, reducerar sjukdomar och skadedjur samt ger sundare jordar. MILJÖNYTTOR: Olika miljöfördelar från en produkt eller ett system. Kan vara till exempel energieffektivisering, minskad kemikalieanvändning, minskad vattenanvändning, minskad övergödning och resursåtervinning. BIOLOGISK MÅNGFALD: Även kallat biodiversitet eller artrikedom. Variationen bland levande organismer av alla ursprung. Innefattar mångfald inom arter, mellan arter och av ekosystem. Reducerad biologisk mångfald ger mindre stabilitet och motståndskraft i lokala och globala ekosystem. JORDMÅNSBILDNING: Hur jord skapas. I rapportens kontext menas i första hand bildandet av den översta, mullhaltiga jordmånen matjord eller mylla. HÖGSPECIALISERADE INDUSTRIELLA JORDBRUK: Kapitalintensiva jordbruk där maskiner och köpta insatsvaror ersätter arbetskraft och djur i produktionen. Jordbruken är ofta specialiserade, intensiva och storskaliga och producerar ett fåtal produkter, ofta mot en exportmarknad. Resultatet har blivit billiga livsmedel men odlingen har visat sig leda till enorma miljöproblem. Några exempel är den ökande användningen av kemikalier och vatten, för saltade jordar, minskad biologisk mångfald och övergödda sjöar. EKOSYSTEMTJÄNSTER: Alla produkter och tjänster som naturens ekosystem ger människan och som bidrar till vår välfärd och livskvalitet. Pollinering, naturlig vattenreglering och naturupplevelser är exempel. EKOLOGISKT: Dessa märkta produkter har minst 95 procent ekologiskt certifierade ingredienser. Ekologiskt odling innebär i första hand att inga kemiska bekämpningsmedel eller konstgödsel tillåts. Djur ska ha ekologisk kost, tillgång till utevistelse och får inte tillväxthormoner eller antibiotika. KRAV: En svensk ekologisk certifiering för svenska och internationellt producerade produkter som utöver EU:s regler för ekologiska produkter även inkluderar regler för social hållbarhet och förpackningar. FRÅN SVERIGE: En ursprungsmärkning som används på alla typer av svenskproducerade råvaror, livsmedel och växter. Märkningen garanterar att produkten är odlad, född och uppfödd, förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige. I varor med flera ingredienser är kött, mjölk, ägg, fågel, skaldjur och fisk alltid utan undantag Från Sverige. För produkter som består av fler än en ingrediens gäller speciella regler, minst 75 procent är svenskt. HÅLLBARA PROTEINER: Saknar en exakt definition. Oftast menas vegetabiliska proteiner då dessa i grunden är mycket mer hållbara än animaliska. Kan i diskussion även mena helt hållbart producerade animaliska proteiner, vilket är en större utmaning. INSATSVAROR: Allt som tillsätts i produktionen av en produkt eller ett jordbruk (oftast menas utöver råvaran); tillsättningsämnen, växtnäring och bekämpningsmedel. VATTENBRUK: Även kallat akvakultur. Odling av vattenlevande djur och växter så som fisk, kräftor, musslor och alger. Ekologisk 44