MATREVOLUTIONEN 1
MATREVOLUTIONEN FÖRORD
MATREVOLUTIONEN SUMMERING
MATREVOLUTIONEN KLIMATUTMANINGEN
MATREVOLUTIONEN UTMANINGAR OCH MÖJLIGHETER
MATREVOLUTIONEN ETT MÅNGFALDSJORDBRUK
MATREVOLUTIONEN EN SVENSKARE MATLOOP
MATREVOLUTIONEN HÅLLBAR VÄXTBASERAD MAT
HÅLLBAR V ÄXTBASERAD MA T SKIFTE TILL HÅLLBART PR
ODUCERAT KÖTT OCH MEJERI Kött, ägg och mjölkprodukter bidrar med viktiga näringsämnen i människors kost, och har historiskt varit livsnödvändigt för de nordiska folken. De betande djuren bidrar till öppna landskap och ökar den biologiska mångfalden. De bidrar med naturens egna tjänster – så kallade ekosystemtjänster - som kretslopp av växtnäring och nybildning av matjord.4 Sverige har goda naturliga förutsättningar för en balanserad djurhållning med gott om sötvatten, tillgång till egen foderproduktion och fina betesmarker. Den svenska lagstiftningen bidrar till att relativt hög djurvälfärd med friska djur och effektiv produktion som gör att animalisk kost kan produceras med lägre miljö- och klimatpåverkan än det globala snittet.9 Produktionen har möjligheten att bli ännu mer miljövänlig genom att hitta alternativ till det sojabaserade kraftfoder som används för att föda både kyckling, gris och kor.10 Med minskad animalieproduktion frigörs yta från foderodling som kan KAJ TÖRÖK INFORMATIONS- OCH HÅLLBARHETSCHEF MAX BURGERS Berätta lite om Max framgång med växtbaserade burgare. Vad har förvånat dig mest med den? – Att försäljningen gått från 2 procent till 22 procent på fyra år. Vi låg rätt i tiden med vår lansering. Idag är det fler som är medvetna i sina val än när vi till exempel lanserade vår ”DET FINNS EN ENORM UTVECKLINGSPOTENTIAL I VÄXTBASERAT” falafelburgare 2009. Men vi kommunicerar också annorlunda den här gången. Istället för falafelburgare så har vi nu en BBQ Sandwich eller Crunchy Nacho Halloumi. Så grönt för smaken, inte miljön i första hand. Sedan smakar växtbaserat så mycket bättre idag än för några år sen och den utvecklingen går sjukt snabbt. Om några år gissar jag att de flesta kommer tycka att växtbaserat är lika gott eller godare än kött. Redan idag märker vi att folk har svårt att känna skillnad i blindtester mellan växtbaserat och kött. Ser ni någon skillnad i genomslaget av växtbaserat rent geografiskt? – Jag brukar dra exemplet från Earth Hour 2017 då vi hade 50 procent rabatt på våra gröna burgare. I Lund var 98 procent av alla burgare vi sålde gröna den kvällen. I Haparanda sålde vi exakt 0 gröna burgare. Men nu ser vi att försäljningen ökar hela tiden och överallt. Du var nyligen i Madrid för att ta emot ett klimatpris för Max klimatpositiva arbete. Vad ser du att det finns störst möjlighet att påverka klimatet så vi når 1.5-gradersmålet? – Äta mindre kött, men då svenskt. Svenskt nötkött har redan idag en av världens lägsta klimatavtryck och arbete pågår för att det ska bli ännu lägre. Men för att klara 1.5-gradersmålet så räcker det inte längre med att reducera, vi måste dra ner koldioxid från atmosfären och där är FN, klimatforskarna och Greta överens – träd, träd, träd är det bästa och just nu enda alternativet som funkar på tillräckligt stor skala och som är tillräckligt kostnadseffektivt. Det finns en enorm utvecklingspotential i växtbaserat, eftersom de bara tar en bråkdel av resurserna i anspråk jämfört med köttprodukter. Där finns en otrolig innovationskraft att frigöra de närmsta fem åren. 34
MATREVOLUTIONEN NYCKELSPANINGAR
MATREVOLUTIONEN METOD & ANALYS
MATREVOLUTIONEN NOTER
MATREVOLUTIONEN ORDLISTA