MATREVOLUTIONEN 1
MATREVOLUTIONEN FÖRORD
MATREVOLUTIONEN SUMMERING
MATREVOLUTIONEN KLIMATUTMANINGEN
MATREVOLUTIONEN UTMANINGAR OCH MÖJLIGHETER
MATREVOLUTIONEN ETT MÅNGFALDSJORDBRUK
ETT MÅNGF ALDSJORDBR UK EKONOMISK HÅLLBARHET Idag
går det svenska lantbruket i genomsnitt back tre procent varje år. För att en förändring ska ske, och för att fler lantbrukare ska våga ta risken att börja odla nya grödor istället för att Sverige ska importera dem, behöver lantbrukarna få ökad lönsamhet, beskriver Jens Berggren på Lantbrukarnas Riksförbund, LRF. – Den största hållbarhetsutmaningen inom svenskt lantbruk är lönsamheten. Det slutar en lantbrukare var åttonde timme. Det är en massa kunskaper som försvinner. De som slutar är ofta i skogs- och mellanbygd och gårdarna har stor betydelse för att hålla marker öppna och de betanden djuren är bra för biologisk mångfald, säger Markus Hoffman på LRF. Att vända på utvecklingen och öka möjligheterna för lantbrukare att bli vår tids största klimathjälte är spännande men hela ansvaret ligger inte i produktionsledet av livsmedelskedjan. Elin Röös, forskare på Sveriges Lantbruksuniversitet, ser att en av lösningarna är att risken delas mellan lantbrukaren och livsmedelsaktörerna. Den låga lönsamheten hos svenska lantbrukare ger mindre utrymme för att satsa, exempelvis på nya grödor, teknologier, ekologisk certifiering eller nya, mindre klimatbelastande odlingssystem. Det krävs lönsamhet genom hela livsmedelskedjan för att skapa trygghet och förutsättningar för att investera. — Om lantbrukaren ska börja odla en ny gröda som de aldrig odlat, ta nya risker med ny teknik och så vidare - så måste man kunna dela den risken i kedjan genom ett kontrakt med någon längre fram i livsmedelskedjan, säger hon. EN DJUPDYKNING: FISKEN Att äta fisk och skaldjur har stora hälsofördelar och fisk har låg klimatpåverkan och är en effektiv foderomvandlare, men det finns också stora utmaningar. Produktionen måste ske på mer hållbara sätt och människor behöver konsumera fler antal arter fisk.12, 15 Den ensidiga svenska fiskkonsumtion som består av främst odlad lax och vildfångad torsk, leder bland annat till stora problem med överfiske av fiskbestånd och lokal miljöpåverkan från intensivt vattenbruk samt ohållbar fiskfoderproduktion, främst på överfiskad småfisk eller soja. Men det finns också bra fiskodlingar som det just nu forskas på i Sverige. Detta inkluderar ekologiskt vattenbruk, fiskodlingar i näringsfattiga sjöar och alternativ på mer hållbart fiskfoder från exempelvis avfall från bryggerier och matproduktion. 24
MATREVOLUTIONEN EN SVENSKARE MATLOOP
MATREVOLUTIONEN HÅLLBAR VÄXTBASERAD MAT
MATREVOLUTIONEN NYCKELSPANINGAR
MATREVOLUTIONEN METOD & ANALYS
MATREVOLUTIONEN NOTER
MATREVOLUTIONEN ORDLISTA