MATREVOLUTIONEN 1
MATREVOLUTIONEN FÖRORD
MATREVOLUTIONEN SUMMERING
MATREVOLUTIONEN KLIMATUTMANINGEN
MATREVOLUTIONEN UTMANINGAR OCH MÖJLIGHETER
MATREVOLUTIONEN ETT MÅNGFALDSJORDBRUK
ETT MÅNGF ALDSJORDBR UK CHRISTINA CHENG CHEFSSTRA
TEG OCH GRUNDARE SPRILLO Smak är ett ämne som oftast glöms bort i diskussionen om framtidens hållbara mat. Vilken roll får den framåt tror du? – Både smak och textur kommer fortsätta vara den viktigaste drivkraften hos konsumenter. Hela upplevelsen av maten. I och med att människor begränsat oss till få grödor och få djur, har vi även valt ett smalt smakspektrum. Vi är vana vid att mat är söt och salt. När man börjar bjuda in fler ingredienser och olika sorter och arter kommer vi få en större och intressant smakdynamik. Fram tills nu har vi haft ett ideal där det finaste har varit hängmörat kött. Jag tror vi snart kan se att det blir omsprunget av andra proteinalternativ. Vi kommer se tillbaka och tänka ”hur kunde det vara det finaste man kunde äta?” Om man tittar på mattrender ser vi redan just nu att fler vuxensmaker gör intåg i form av större inslag av beska. Redan nu söker vi en palett som är mer intressant och inte så lättillgänglig. Det finns ett stort intresse för smaker som tidigare inte ansågs publika. Om du fick drömma fritt kring den här måltiden, hur skulle den se ut? – Jag tror att hela poängen med den tallriken är att jag kommer bli wowad – att ”herregud det hade jag aldrig tänkt att jag skulle äta, och vad gott det var.” Det kommer finnas många råvaror på tallriken som är lokalproducerade. Men även inslag av något exotiskt, kanske något som är torkat, som har fraktats hit under ett längre tidsspann och inte med flyg. Jag ser också något som är producerat på ett sätt som man idag inte känner till. Vad tror du är de viktigaste beteendeförändringar vi behöver se i sättet vi konsumerar mat framöver? – Det växtbaserade skiftet går inte att förbise. Vi behöver ha en öppenhet för olika typer av ingredienser och en ökad förståelse för det vi väljer och hur det produceras, kan antingen ödelägga åkrar eller bidra med att skapa en frodig planet. Hållbarhet går just nu från att uppfattas som något tråkig till att människor DET VÄXTBASERADE SKIFTET GÅR INTE ATT FÖRBISE. fattar att det är världens grej. Det är ett nytt landskap som öppnar upp sig. Jag tror bara vi har snuddat vid detta. Tittar man på växtbaserade burgare var det bara några år sedan den första blödande burgaren kom. Då var det mindblowing, nu är det gängse. Vi är i början på en total innovationsresa där vi kommer hitta helt nya smaker och kombinationer. Inte för att man måste men för att det är kul. FRAMTIDENS MAT – LUFT OCH EL? Det hävdar i alla fall finska foodtechbolaget Solar Foods som producerar det encelliga proteinpulvret Solein. Genom en naturlig fermenteringsprocess av koldioxid, vatten, förnybar energi samt tillsats av bakterier får de fram ett pulver som ska öka proteinhalten i produkter så som bröd, pasta, yoghurt och färdigrätter. I framtiden ser de även potential att kunna erbjuda protein i växtbaserade produkter, samt i processen för att skapa labbodlat kött. Företaget menar att detta är en lösning på framtidens utmaning att skala ned jordbruket. 25
MATREVOLUTIONEN EN SVENSKARE MATLOOP
MATREVOLUTIONEN HÅLLBAR VÄXTBASERAD MAT
MATREVOLUTIONEN NYCKELSPANINGAR
MATREVOLUTIONEN METOD & ANALYS
MATREVOLUTIONEN NOTER
MATREVOLUTIONEN ORDLISTA