MATREVOLUTIONEN 1
MATREVOLUTIONEN FÖRORD
MATREVOLUTIONEN SUMMERING
MATREVOLUTIONEN KLIMATUTMANINGEN
MATREVOLUTIONEN UTMANINGAR OCH MÖJLIGHETER
MATREVOLUTIONEN ETT MÅNGFALDSJORDBRUK
MATREVOLUTIONEN EN SVENSKARE MATLOOP
MATREVOLUTIONEN HÅLLBAR VÄXTBASERAD MAT
HÅLLBAR V ÄXTBASERAD MA T användas till humankons
umtion. Idag importeras drygt 44 procent av allt nötkött, och nära 59 procent av all ost.11 Vid minskning av köttkonsumtionen blir det viktigt att styra bort från det kött som har högst miljöpåverkan och utveckla det svenska för att bidra till viktiga miljövärden i hela landet. För trots att animalieprodukter har en hög klimatpåverkan kan de gräsätande djuren fylla en viktig roll i ett hållbart jordbruk med miljövinster så som ökad biologiska mångfald och cirkulation av växtnäring. Miljöproblematiken är liknande med ost som är gjord på stora mängder mjölk från idisslande djur – ost Nötkött är i snitt mindre klimatbelastande än nötkött men mer än till exempel gris. Svensk mjölkproduktion är mindre klimatbelastande11, 12 och även om vinsten inte är lika stor som en övergång till växtbaserad kost så finns det miljövinster i ett konsumentskifte till mindre men svenska mejeriprodukter.4 UTVECKLING AV SVENSK VÄXTBASERAD MAT Den största klimat- och miljönyttan åstadkoms genom att fler människor äter mer växtbaserad kost.1 Forskning visar att människor behöver äta mer grönt, framför allt i form av en tio gånger högre konsumtion av baljväxter och linser samt fördubblar konsumtion av grönsaker, både för hälsa och miljö.1, 2 I samband med skiftet blir det viktigt att Skaldjur Lamm den växtbaserade kosten som ersätter kött och mejeri odlas hållbart. När jordbruket ska göra en snabb omställning till mer baljväxter, frukt, grönsaker och nötter finns stora hållbarhetsfrågor som behöver hanteras – främst användningen av bekämpningsmedel, vatten och konstgödsel. De här problemen är i snitt större för importerade grödor. Vilka frukter och grönsaker som konsumeras spelar också roll – känsliga produkter som till exempel bär och färska baljväxter kräver mer bekämpningsmedel, har högre matsvinn och riskerar att vara flygfraktade.7 Fågel Ägg Fisk Tofu Griskött Komjölk Bönor Koldioxidutsläpp per 100 gram protein, Poore och Nemecek, 2018 Ost försvåra för odling i många områden som just nu levererar stora delar av den frukt och grönt svenskarna är vana att äta. Att odlingen blir allt mer lokalt producerad, säsongsbetonad och klimatanpassad är därför viktig för att minska riskerna för miljö och produktion. För att stötta ett växtbaserat skifte behöver konsumenten inspiration och tillgång till smakrika, hållbara växtbaserade produkter som underlättar vardagsmatlagningen. Takten för utvecklingen av nya Förändringar i klimatet kommer 35
MATREVOLUTIONEN NYCKELSPANINGAR
MATREVOLUTIONEN METOD & ANALYS
MATREVOLUTIONEN NOTER
MATREVOLUTIONEN ORDLISTA