MATREVOLUTIONEN 1
MATREVOLUTIONEN FÖRORD
MATREVOLUTIONEN SUMMERING
MATREVOLUTIONEN KLIMATUTMANINGEN
MATREVOLUTIONEN UTMANINGAR OCH MÖJLIGHETER
MATREVOLUTIONEN ETT MÅNGFALDSJORDBRUK
ETT MÅNGF ALDSJORDBR UK MILJÖPÅVERKAN FRÅN SVENSK
KOST ÖVERSKRIDER PLANETÄRA GRÄNSER Forskare vid SLU och Stockholm Resilience Centre har undersökt hur den svenska kostens miljöpåverkan förhåller sig till de planetära gränserna för matsystemet. Studiens resultat visar att miljöpåverkan från medelsvenskens konsumtion överskrider gränserna för växthusgasutsläpp, användning av åkermark, kväve- och fosfortillförsel samt påverkan på biologisk mångfald. Den totala vattenanvändningen från kosten håller sig däremot under den uppsatta gränsen. För växthusgasutsläpp, åkermarkanvändning samt kväve- och fosfortillförsel ligger miljöpåverkan två till fyra gånger över de tillåtna gränserna. Särskilt utsatt visade sig dock påverkan på den biologiska mångfalden från livsmedelskonsumtionen vara, där våra nuvarande kostmönster leder till att gränsen överskrids med det sexdubbla. Störst utslag för växthusgasutsläpp, markanvändning och kvävetillförsel totalt sett hade konsumtionen av kött och mejeriprodukter. Studien visar också att en del vegetabiliska livsmedel, till exempel kakao, olivolja, kaffe och nötter har en betydande påverkan per kg livsmedel. Vid en ökad konsumtion av vegetabiliska produkter är det därför även viktigt att se över hur dessa produceras eftersom växtbaserade produkter kan leda till hög markanvändning men även hög påverkan på den biologiska mångfalden. VAD ÄR ETT MÅNGFALDSJORDBRUK? Mångfaldsjordbruk används i texten som ett samlingsbegrepp för flera olika produktionsmetoder där en hög mångfald av arter, metoder och tekniker bidrar till produkter som tar stor hänsyn till djur, människor och natur. Ett jordbruk som använder naturen som inspirationskälla istället för ensidig odling av samma gröda på stora fält som kräver fossila resurser och kemiska bekämpningsmedel. Ett mångfaldsjordbruk är anpassat till de lokala förutsättningarna och eftersträvar ett slutet kretslopp av växtnäring genom att integrera växtodling och djurhållning. Ett mångfaldsjordbruk har bättre förmåga att klara av förändringar i omvärlden och vidareutvecklas, och inkluderar ett stort antal tekniker, tillämpningar och innovationer för att öka hållbarheten i matsystemet. Både agtech och foodtech är därför viktiga delar i ett framtida mångfaldsjordbruk. FOODTECH GER INNOVATIONSKRAFT I MATSYSTEMET Foodtech är en sektor som samlar innovatörer och startups inom matsystemet. Genom teknik och data möjliggörs nya metoder att producera mat på ett hållbart och hälsosamt sätt. Foodtechbolag finns inom alla delar av matsystemet och kan beröra frågor som spårbarhet, produktionsmetoder, nya och innovativa livsmedel, distribution, marknadsföring och helt nya affärsmodeller. 22
MATREVOLUTIONEN EN SVENSKARE MATLOOP
MATREVOLUTIONEN HÅLLBAR VÄXTBASERAD MAT
MATREVOLUTIONEN NYCKELSPANINGAR
MATREVOLUTIONEN METOD & ANALYS
MATREVOLUTIONEN NOTER
MATREVOLUTIONEN ORDLISTA