MATREVOLUTIONEN 1
MATREVOLUTIONEN FÖRORD
MATREVOLUTIONEN SUMMERING
MATREVOLUTIONEN KLIMATUTMANINGEN
MATREVOLUTIONEN UTMANINGAR OCH MÖJLIGHETER
MATREVOLUTIONEN ETT MÅNGFALDSJORDBRUK
MATREVOLUTIONEN EN SVENSKARE MATLOOP
MATREVOLUTIONEN HÅLLBAR VÄXTBASERAD MAT
MATREVOLUTIONEN NYCKELSPANINGAR
MATREVOLUTIONEN METOD & ANALYS
MATREVOLUTIONEN NOTER
MA TREV OL UTIONEN 2 Nordic food systems for impr
oved health and sustainability, Stockholm Resilience Centre, 2019 3 The role of trade in the greenhouse gas foot prints of EU diets, Global Food Security, 2018 4 Köttguiden, WWF, 2019 5 Betande djur ger rik natur, Naturskyddsföreningen, 2019 6 Köttkonsumtionens klimatpåverkan, Naturvårdsverket, 2011 7 Livsmedelsverket, 2019 8 Stockholm Resilience Centre, 2019 9 Lantbrukarnas Riksförbund, 2019 10 Soja som foder och livsmedel i Sverige, Naturskyddsföreningen, 2009 11 Så klarar det svenska jordbruket klimatmålen, Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademien, 2019 12 Climate change and the global dairy cattle sector, FAO, 2019 13 Konsumtion och förbrukning av kött, Jordbruksverket, 2019 METOD OCH ANALYS 1 Planetary Boundaries: Guiding human development on a changing planet, Science, 2015 2 Food in the Anthropocene: The EAT-Lancet Commission on healthy diets from sustainable food systems, Lancet, 2019 3 Miljöpåverkan från svensk konsumtion - nya indikatorer för uppföljning, Naturvårdsverkets PRINCE-studie, 2018 4 Hållbar Livsmedelskedja 5 Nordic food systems for improved health and sustainability, Stockholm Resilience Centre, 2019 6 WWF Livsmedelsguider, 2019 7 Special Report on Climate Change and Land, IPCC, 2019 8 Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademien, 2019 9 Overcoming undesirable resilience in the global food system, Sustainability, 2018 10 Anatomy and resilience of the global production ecosystem, Nature, 2019 11 Special Report on Climate Change and Land, IPCC, 2019 12 Rewiring food systems to enhance human health and biosphere stewardship, Environmental Research, 2017 INTERVJUADE EXPERTER Ayhan Aydin, måltidsekolog och grundare, Nordisk matutveckling Jakob Lundberg, fil dr, jordbruks- och hållbarhetsexpert på Albaeco, en organisation som specialiserat sig på kommunicera forskning om hållbar utveckling. Jens Berggren, hållbarhetsexpert, Lantbrukarnas Riksförbund Catarina Englund, hållbarhets- och innovationschef, Ikea Group Emelie Hansson, hållbarhetsstrateg, ICA Markus Hoffman, expert vatten och växtnäring, Lantbrukarnas Riksförbund Anna Richert, matexpert, Världsnaturfonden Elin Röös, forskare, Sveriges Lantbruksuniversitet Max Troell, forskare, Stockholm Resilience Centre och Beijer Institute of ecological Economics Kaj Török, informations- och hållbarhetschef, Max Hamburgare Amanda Woods, forskare, Stockholm Resilience Centre 13 Status of the worlds soil resources, FAO, 2015; Healthy soils are the basis for healthy food production, FAO, 2015; The importance of soil organic matter, FAO, 2005 14 Naturskyddsföreningen, 2019 15 Framtidens jordbruk, Lantmännen, 2019 16 The role of trade in the greenhouse gas foot prints of EU diets, Global Food Security, 2018 17 Climate change and food systems. Annual Review of Environment and Resources, 2012 18 Markens potential som kolsänka, SNS/NKJ, 2018 19 Rapid growth in agricultural trade: Effects on global area efficiency and the role of management, Environment Research, 2014 20 Feeding ten billion people is possible within four terrestrial planetary boundaries. Nature Sustainability, 2020 43 43
MATREVOLUTIONEN ORDLISTA