Loading...
MATREVOLUTIONEN 1
MATREVOLUTIONEN FÖRORD
MATREVOLUTIONEN SUMMERING
MATREVOLUTIONEN KLIMATUTMANINGEN
MATREVOLUTIONEN UTMANINGAR OCH MÖJLIGHETER
MATREVOLUTIONEN ETT MÅNGFALDSJORDBRUK
MATREVOLUTIONEN EN SVENSKARE MATLOOP
MATREVOLUTIONEN HÅLLBAR VÄXTBASERAD MAT
UTMANING AR & MÖ JLIGHETER 3. HÅLLBAR VÄXTBASERAD
MAT Den senaste forskningen visar att den viktigaste nyckeln till ett hållbart matsystem och god hälsa är att skifta till en betydligt mer växtbaserad kost samt mindre och miljömässigt bättre kött. Animalieprodukter är näringsrik föda, men överkonsumtion leder inte bara till ohälsa för människan utan även för planeten. DET ÄR DET RÖDA KÖTTET som står för den största klimat- och miljöpåverkan av alla livsmedel, både globalt och i Sverige.1, 2, 3, 4 Att byta ut en andel av köttet mot växtbaserade proteinkällor är det absolut mest kraftfulla verktyget människor har för att skapa ett hållbart matsystem som kan föda jordens befolkning. Att forskningen dessutom ser hälsofördelar med mindre kött och mer växtbaserad kost stärker argumenten. 1 Det är i den totala svenska köttkonsumtionen – svenskproducerad och importerad – som den största möjligheten att förbättra miljön återfinns. Den svenska snittkonsumenten äter mellan två och nio gånger mer kött än rekommendationerna, beroende på vilken rapport som studeras.2, 7, 8 Animaliskt protein står för över 80 procent av växthusgasutsläppen från den svenska livsmedelskonsumtionen.3 För att nå klimatmålen behöver konsumtionen minska och skiftas till mer växtbaserad kost samtidigt som kött behöver produceras med metoder som är bättre för miljön. 33
MATREVOLUTIONEN NYCKELSPANINGAR
MATREVOLUTIONEN METOD & ANALYS
MATREVOLUTIONEN NOTER
MATREVOLUTIONEN ORDLISTA