MATREVOLUTIONEN 1
MATREVOLUTIONEN FÖRORD
MATREVOLUTIONEN SUMMERING
MATREVOLUTIONEN KLIMATUTMANINGEN
MATREVOLUTIONEN UTMANINGAR OCH MÖJLIGHETER
MATREVOLUTIONEN ETT MÅNGFALDSJORDBRUK
MATREVOLUTIONEN EN SVENSKARE MATLOOP
EN SVENSKARE MA TL OOP Sverige och i andra länder
.3, 5 Global handel kommer inte försvinna och HÅLLBARA GRÖDOR det är inte heller önskvärt eller nödvändig för att nå bättre hållbarhet i matsystemet.3 Målet ska inte vara att skifta alla varor till svenskproducerade, många livsmedel ska produceras där förutsättningarna för hållbar produktion är som bäst. Produkter som kaffe, ris eller bananer är en naturlig del av svenskarnas vardag som inte kan odlas i Sverige. Men fler produkter kan komma direkt från den lokala lantbrukaren, regional förädling eller ett svenskt foodtech-startup, vilket ger produkter som konsumenten, liksom butiken, kan förstå, uppskatta och påverka. Eftersom Sverige importerar mycket av den mat som konsumeras kan det vara svårt för konsumenter att ta reda på ursprunget, menar Amanda Woods, forskare på Stockholm Resilience Centre. Hon uppmanar till mer forskning på hur man kan odla alternativa grödor även i Sverige. – Hittills har 3–4 grödor fått störst bidrag i forskningen. Vi vet inte hur hållbara vi kan få exempelvis nötter och baljväxter om vi satsar på dem. Mandel odlad i Kalifornien idag är inte hållbar. Men bara för att de inte kan odlas hållbart nu betyder inte att det finns kreativa sätt att odla dem på, med mindre vatten och färre bekämpningsmedel. Det finns till exempel spännande pågående projekt på hur vi kan odla baljväxter i Sverige. Vi måste inte göra allt samtidigt. Om människor kan äta mer linser och baljväxter är det en stor vinst. Det finns en massa spännande möjligheter. Livsmedelsindustrin behöver stötta de som vill testa nya saker och på så sätt lyfta fram alternativa val. 29
MATREVOLUTIONEN HÅLLBAR VÄXTBASERAD MAT
MATREVOLUTIONEN NYCKELSPANINGAR
MATREVOLUTIONEN METOD & ANALYS
MATREVOLUTIONEN NOTER
MATREVOLUTIONEN ORDLISTA