Loading...
Buffé 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10 Lammstek med smak av Provence i säll
skap av höstens potatis- och äppelskörd. TIPS! Extra sås LAMMSTEK PÅ SKOGLUNDS VIS En smak av Provence med rosmarin, timjan, olivolja och vitlök. Och dessutom »lagar maten sig själv«. FÖR 6–8 PERSONER 1 lammstek (ca 1,2 kg) 3 rödlökar 7 potatisar 2 syrliga äpplen 8 vitlöksklyftor 4–5 färska lagerblad eller 2 torkade 2 msk finhackad rosmarin 1/2 dl finhackad timjan 2–4 msk flytande honung 3 dl vitt vin 1 1/2 msk konc kalvfond smör, olivolja salt, svartpeppar 10 BUFFÉ 10 • 2 010 GÖR SÅ HÄR: 1.Sätt ugnen på 225°C. 2.Skala och skär löken i klyftor. Skär potatisen i klyftor. Kärna ur äpplena och skär dem i klyftor. Skala vitlöken. Finhacka lagerbladen och blanda med örterna. 3.Lägg lök, potatis, äpplen och hela vitlöksklyftor i en smord långpanna. Ringla över 2 msk olja. Krydda med 2 krm salt och 1 krm peppar. Blanda runt tillsammans med hälften av den finhackade örtblandningen. 4.Blanda 2 msk olja med honungen och resten av de finhackade örterna. Gnid in lammsteken med blandningen. Krydda med 1 tsk salt och 2 krm peppar runt om. 5. Skjut grönsakerna åt kanterna på långpannan och lägg lammsteken i mitten. Stick in en kötttermometer i den tjockaste delen av steken. Häll av och sila skyn från lammsteken. Tillsätt ev lite mer vin och fond. Låt koka upp i en kastrull och red av med majsstärkelse (Maizena) till önskad konsistens. 6.Rör ihop vin och fond. Häll blandningen i långpannan. 7.Sätt in i ugnen och sänk värmen till 175°C. Tillaga tills innertemperaturen är 65–70°C (rosa– genomstekt), det tar ca 1 timme. Ös ett par gånger under tillagningen. 8.Ta ut och linda in köttet i smörpapper. Låt vila ca 10 minuter. 9.Skär steken i skivor och servera med potatisoch äppelblandningen. FÖR ALLA? Fri från gluten. Gör laktosfri: byt smör mot laktosfritt matfett och kontrollera innehållet i fonden. Gör mjölkproteinfri: byt smör mot mjölkfritt matfett och kontrollera innehållet i fonden.Gör äggfri: kontrollera innehållet i fonden.
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38
Buffé Sida 39
Buffé Sida 40