Buffé 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23 Månadens fråga DIJONSTRÖMMING MED MO
SAD POTATIS & SYRAD GURKA Enkel fiskrätt med fräscha smaker. Snabbsyrad gurka sätter extra piff. FÖR 4 PERSONER 600 g strömmingsfiléer 4 msk dijonsenap 1 1/2 dl grovt rågmjöl POTATIS 800 g potatis 2 dl crème fraiche finrivet skal av 1/2 citron SYRAD GURKA 1 dl ättiksprit (12 %) 2 dl socker 2 dl vatten 1 gurka (ca 300 g) 2 msk hackad dill smör, salt, svartpeppar ev dillvippor till garnering FÖR ALLA? Gör glutenfri: ersätt vetemjöl med t ex glutenfri mjölmix eller glutenfritt ströbröd. Gör laktosfri: använd laktosfri crème fraiche och byt smör mot laktos - fritt matfett. Gör mjölkproteinfri: byt crème fraiche mot mjölkfritt, t ex Sour supreme, och byt smör mot mjölkfritt matfett. GÖR SÅ HÄR: 1.Börja med gurkan. Vispa ihop ättika, socker och vatten. Skala och skär gurkan i cm-stora tärningar. Lägg gurkan och dillen i ättikslagen. Låt dra i kylskåp. 2.Skala och koka potatisen mjuk i lättsaltat vatten. 3.Klipp bort ev ryggfenor på strömmingen. Lägg ut fisken med skinnsidan ner. Bre på dijonsenapen. 4.Lägg ihop filéerna två och två. Vänd dem i rågmjöl. Krydda på bägge sidor med 1 tsk salt och 2 krm peppar. Stek fisken i smör ca 3 minuter på varje sida. 5. Häll av potatisen och mosa den med en gaffel. Blanda i crème fraiche, citronskal, 1 tsk salt och 2 krm peppar. 6.Servera den nystekta strömmingen med moset, syrad gurka och gärna en citronklyfta. Garnera ev med dillvippor. Vilken känd person vill du bjuda på middag? CARIN: Paolo Roberto! Bara Paolo och jag en vardagskväll i köket i Arvidsjaur. Vi pratar om italiensk matkultur. Jag skulle berätta om när jag visade hans grillkokbok för vår hyresvärdinna i Toscana. »Finns han på riktigt? Jag trodde bara det var en figur i Millenniumboken!« TOMAS: Jag gillar Nakne kocken, Jamie Olivers, attityd och självdistans till matlagning och till livet i allmänhet. Jag skulle bjuda på en informell middag, men ändå med klass. Vi skulle prata mycket om mat och musik. MARIA: Det skulle vara roligt att sjunga med Jocke Berg, så jag bjuder bandet Kent på havskräftor och bubbel på min brygga på Käringön. Jag är nyfiken på hur de är under den coola ytan. Till efterrätt blir det cheesecake med jordgubbar. Testlagarna Så tycker vi NAMN: Carin Cassborg BETYG: 4,4 Bra nytänk i moset, som fi ck fi n smak av citronskal och crème fraiche. Gurkan föll alla i smaken. En överbliven strömming fi ck simma i gurklagen ett dygn och hamnade sedan på en knäckemacka. Testade kaviarfyllning i stället för senap, och det gick hem bättre hos sambon. NAMN: Tomas Henderup BETYG: 4,5 Den »himmagjorda« ättiksgurkan och potatismoset var toppengoda. Strömmingen, eller sillen som vi kallar den här, uppskattade hela familjen. Fast jag tycker sällan fi sk vinner på att smaksättas, så andra gången skippade jag senapen. Vanlig stekt sill helt enkelt. Bättre än så blir det inte! NAMN: Maria Dahlberg BETYG: 4,0 Strömming är ingen favorit, men jag blev imponerad, tyckte det var jättegott! Moset var krämigt och gurkan gav en härlig syrlighet. Katten Gizmo har fått konkurrens – nu gillar jag också strömming! BUFFÉ 9 • 2 0102 0 10 BUFF ÉUFF É9BUF É 9 BU U 9 • 2 0 2 23 Vardagsrätt
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38
Buffé Sida 39
Buffé Sida 40