Buffé 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28 Camillas curry I SÄSONG I STÄLLET FÖ
R SOCKER Förr tjänade palsternackan som sötningsmedel i sylt och kakor. Men morotens något sötare, kryddiga släkting passar till så mycket mer. Skala roten och använd till puré, grytor, soppor och gratänger, ugnsrosta eller råriv. Tunna strimlor kan torkas till chips. ps. Redaktör: Camilla Thörnqvist, camilla.thornqvist@otw.se Foto: Eva Hildén Smith th PINFÄRSKA NÖTTER Turkiet är störst i världen på hasselnötter, och nu når årets skörd våra butiker. Rosta de färska nötterna i torr panna och gnugga av skalet. Toppa salladen, blanda dem hela i brödbaket eller gör en »svensk« pesto med persilja, rapsolja och lagrad cheddar. VÅRT »NYA« VILT Antalet vildsvin ökar i Sverige, liksom tillgången på det viltsmakande köttet. Längre stektid på lägre temperatur är bäst för ett saftigt resultat, eftersom köttet är magrare än tamsvinens. I frysen fi nns vildsvinsskav. Eller vad sägs om en vildsvinsskinka till jul? KYCKLING I TOPP Kyckling är en middagsfavorit bland svenska folket, visar en undersökning från Unilever. Här är vardagsmatens 10–i–topp. Svenskens VARDAGSFAVORITER 1. Kycklingfilé 2. Spagetti med köttfärssås 3. Korv (t ex falukorv, wienerkorv) 4. Köttbullar 5. Pasta med sås (ej köttfärssås) 6. Korv Stroganoff 7. Ugnsbakad lax 8. Panerad fisk (bl a fiskpinnar) 9. Köttgryta (t ex kalops, gulasch) 10. Soppa CHUTNEY PÅ TRATTISAR Josefine Lundin i Kungsbacka lagar gärna svärmor Gunnels hetaeta svampchutney. Förväll 3 liter rensade trattkantareller i kokande vatten ett par minuter. Häll av vattnet. Koka upp 3 dl ättiksprit, 7 dl vatten, 1 liter socker, 3 kanelstänger, 1 tsk vitpepparkorn och 2 tsk kajennpeppar till en lag i en kastrull. Tillsätt svamp, 1 skalad gul lök i bitar, 10 katrinplommon och 2 msk skivad färsk ingefära. Koka på svag värme minst 1 timme till simmig konsistens. Häll upp i väl rengjorda burkar. Portvinsfikon Säsongen för färska fikon börjar lida mot sitt slut – passa på och gör en kompott till ostbrickan! Koka upp 2 dl portvin, 1/2 dl balsamvinäger och 2 msk rör-/råsocker i en kastrull. Lägg ner 6 färska fikon (ca 250 g) skurna i cm-breda klyftor. Låt sjuda 35–40 minuter, tills lagen har fått en simmig konsistens. Häll upp på väl rengjord glasburk med lock och förvara i kylskåp. 28 BUFFÉ 10 • 2 010 Läsartips de Nyttig Den svenska äppelsäsongen är inte slut än. Ett riktigt mumsigt sätt att ta hand om skörden är att pressa den till must. Vill du inte göra det själv finns det gott om musterier som kan hjälpa till – vissa har öppet ända fram till jul. Läs mer under »Mat och dryck« på www.svepom.se. Ett av mina första »extrajobb« som barn var att plocka trattkantareller – en tacksam svamp att skörda mycket av. I år blir det nog en trattischutney till söndagssteken... I nästa nummer kommer Lina tillbaka. Tipsa henne om ditt bästa jul godis och gröna julbordsrätter på lina.wallentinson@otw. se. Publicerade bidrag får boken »Julpyssel Deluxe« (Bokförlaget Parasoll). Lin bä rä s » BAKA MED GRÖNSAKER Nyligen öppnades en cupcakebutik i Stockholm. Och mycket tyder på att de söta, ofta omsorgsfullt garnerade bakverken är här för att stanna. Med höstens grönsaker blir de extra färgglada och saftiga. Squashen kan bytas mot samma mängd råriven morot, pumpa eller rödbeta. Sätt ugnen på 175˚C. Blanda 3 dl vetemjöl, 1 1/2 tsk bakpulver, 1 tsk vaniljsocker och 1 tsk ingefära i en skål. Vispa samman 1 1/2 dl neutral olja smör 1 1/2 dl florsocksocker, 1 tsk vaniljsocker och ev it aniljsocker och ev llite riven kokoskokos. och 2 dl socker. Tillsätt 2 ägg, 2 1/2 dl finriven squash och ev finrivet skal av 1 apelsin. Vänd ner mjölblandningen. Fördela smeten i 12 muffinsformar. Grädda 20–25 minuter, tills kakorna känns fasta och har fått fin färg. Låt svalna. Bred gärna på en frosting av 200 g färskost av philadelphiatyp, 50 g smör, 1 1/2 dl flor- stin v p os ty , 50 g FOTO MAGNUS NYMAN
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38
Buffé Sida 39
Buffé Sida 40