Buffé 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6 VICTORIAS DINKELBAGUETTER Jästen behö
ver inte lösas i vattnet, utan alla ingredienser blandas direkt. Lek med att lägga olika frön och nötter i degen. GER 3 STYCKEN 6 dl kallt vatten 25 g jäst 9 dl vetemjöl 6 dl dinkelmjöl med fullkorn 2 1/2 tsk salt 1 1/2 dl pumpakärnor och solrosfrön GÖR SÅ HÄR: 1.Blanda vatten, smulad jäst, båda mjölsorterna och salt i en bunke. Arbeta degen ca 5 minuter i maskin eller ca 10 minuter för hand. 2.Låt degen jäsa under handduk 2 timmar. 3.Sätt ugnen på 250°C. 4.Häll ut degen på ett mjölat underlag. Skär i 3 bitar. Rulla ut till längder, så långa att de får plats på en plåt. Tvinna dem lite och lägg på en bakpappersklädd plåt. 5. Låt dem jäsa under handduk 25 minuter. 6.Grädda bröden 20–25 minuter. Baguetterna ska få ordentlig färg. Låt svalna på galler. FÖR ALLA? Innehåller gluten. Fri från laktos, mjölkprotein och ägg. MOROTS- OCH APELSINSOPPA MED PEPPARROTSRÖRA Gör som Victoria och servera denna färgstarka soppa i muggar. Chilin ger extra värme. SVAMPBRUSCHETTA MED ROSTAD PROSCIUTTO Ta av vad skogen, eller affären, bjuder i svampväg. De knapriga skinkchipsen kan även serveras som ensamt tilltugg. FÖR 6–8 PERSONER 400 g svamp, t ex champinjoner 6–8 skivor prosciutto (ca 80 g) 1 rödlök 2 vitlöksklyftor 6–8 skivor lantbröd 1 kruka basilika smör, olivolja salt, peppar GÖR SÅ HÄR: 1.Sätt ugnen på 225°C. 2.Lägg skinkskivorna på en bakpappersklädd plåt. Tillaga i ugnen 7–8 minuter, de ska bli knapriga. 3.Skär svampen i mindre bitar. Skala och finhacka rödlök och vitlök. 4.Fräs svampen i 1 1/2 msk smör i en stekpanna tills den fått fin färg. Lägg i lök och vitlök. Krydda med 1/2 tsk salt och 1 krm peppar. Låt fräsa tills löken är mjuk. 5. Pensla brödskivorna med olja. Stek dem någon minut på varje sida, gärna i en grillpanna. 6.Fördela svampblandningen på bröden. Toppa varje bröd med en skiva prosciutto och strimlad basilika. FÖR ALLA? Fri från gluten om lämpligt specialbröd används. Gör laktos-/mjölkproteinfri: kontrollera brödet, byt smör mot laktosfritt/mjölkfritt matfett eller enbart olja. Fri från ägg, men kontrollera brödet. 6 BUFFÉ 10 • 2 010 FÖR 6–8 PERSONER 500 g morötter 1 chilifrukt (t ex spansk peppar) 4 schalottenlökar 2 vitlöksklyftor 4 msk konc grönsaksfond 2 dl färskpressad apelsinjuice 5 dl morotsjuice 5 dl vatten finrivet skal av 1 apelsin 1/2 msk rödvins vinäger olivolja salt, peppar PEPPARROTSRÖRA 3 msk finriven pepparrot 2 dl crème fraiche GÖR SÅ HÄR: 1.Dela, kärna ur och skär chilin i strimlor. Skala och skär morötter, schalottenlök och vitlök i tunna skivor. 2.Fräs schalottenlök, vitlök och morot i en stor kastrull eller gryta i 3 msk olja ca 5 minuter. 3.Tillsätt fond, apelsinjuice, morotsjuice och vatten. Låt soppan småkoka under lock tills morötterna är mjuka, 10–15 minuter. 4.Blanda pepparroten med crème fraiche. Krydda med 1 krm salt och 1/2 krm peppar. 5. Ta soppan från värmen. Mixa den slät med stavmixer eller i matberedare. Tillsätt apelsinskal, vinäger och 3/4 tsk salt. Låt koka upp. Servera soppan med pepparrotsröran. FÖR ALLA? Fri från gluten. Gör laktosfri: använd laktosfri crème fraiche och kontrollera innehållet i fonden. Gör mjölkproteinfri: byt crème fraiche mot mjölkfritt, t ex Sour supreme, och kontrollera innehållet i fonden. Gör äggfri: kontrollera innehållet i fonden.
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38
Buffé Sida 39
Buffé Sida 40