Buffé 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30 Med Buffés billiga veckomeny lagar d
u fem middagar under 400 kronor. I oktober frossar vi i säsongens stora utbud av grönsaker. Färgstark pumpa hamnar i en vitlöksdoftande pasta, och rotfrukterna till kycklingen får kryddig smak av spiskummin. s - RECEPT LENA SÖDERSTRÖM FOTO EVA HILDÉN SMITH Billiga veckan k måndag d BÖN- OCH OLIVGRYTA FÖR 4 PERSONER SMARTA TIPS! ✓Höstig pumpa Pumpa är släkt med både gurka och melon. Håll utkik efter sorter som hokkaido, muscat och butternut. De har en lite söt och nötaktig smak och passar till alltifrån ugnsbakning, soppa och puré till grytor. ✓Mildare vitlök Mildare smak får man om man hackar den fint i stället för att pressa den. Liksom andra löksorter mår den bäst av att förvaras torrt och svalt. ✓Soppbas Passa på att laga dubbel sats av den sydfranska fisksoppan. Frys in hälften. Tina, värm och toppa med räkor och musslor för extra vardagslyx. ✓Till sista droppen För att få ut det sista ur honungsflaskan eller burken kan man försiktigt värma den i lite varmt vatten så att honungen blir mer lätt flytande. 30 BUFFÉ 10 • 2 010 Skala och pressa 2 vitlöksklyftor. Blanda dessa med 1/2 dl fryst hackad persilja, ca 3/4 dl oliver och 1 1/2 msk olivolja i en bunke. Skär 500 g kassler i cm-tjocka skivor. Lägg kasslerskivorna i bunken och blanda runt. Skala och hacka 1 gul lök. Skär 4 tomater i klyftor. Fräs lök och tomat i en gryta/kastrull i 1 msk olivolja ca 3 minuter. Smula ner 1 hönsbuljongtärning och fräs ytterligare ca 1 minut. Häll av och skölj 2 burkar stora vita bönor (à 400 g) eller använd 6 dl hemkokta bönor. Vänd försiktigt ner dem i tomat- och lökblandningen. Krydda med 1/2 tsk salt och 1 krm svartpeppar. Ta upp kasslerskivorna och lägg åt sidan. Tillsätt oliv- och vitlöksblandningen i grytan. Rör om och låt allt bli varmt. Bryn kasslerskivorna i en het stekpanna och servera dem med grytan. FÖR ALLA? Fri från gluten. Fri från laktos, mjölkprotein och ägg, men kontrollera innehållet i buljongtärningen. MED BRYNT KASSLER Koka gärna en stor sats bönor, de går bra att frysa in. Eller använd bönor på burk. tisdag tisd SYDFRANSK FISKSOPPA Variera genom att mixa soppan helt slät eller mixa den grovt. FÖR 4 PERSONER Halvtina och skär 400 g fiskfilé, t ex hoki, i ca 3 cm stora tärningar. Lägg åt sidan. Skala och hacka 1 gul lök och 1 morot. Skär 1 zucchini (ca 300 g) och 1 tomat i tärningar. Fräs lök och morot i 2 msk olivolja i en kastrull ca 2 minuter. Tillsätt zucchini och tomat. Smula ner 2 fisk- eller hönsbuljongtärningar. Tillsätt 1 tsk paprikapulver och 1/2 msk timjan. Låt fräsa ytterligare ca 3 minuter. Häll på 5 dl vatten, rör om och låt koka ca 20 minuter med lock. Lägg i fiskbitarna och sjud 5–8 minuter. Ta från värmen och mixa soppan med stavmixer eller i matberedare. Späd soppan med 3–5 dl vatten. Salta och peppra. Låt koka upp. Garnera med hackad persilja. Servera soppan med 1 dl matyoghurt (10 %) blandat med 1 pressad vitlöksklyfta och gärna rostat bröd. FÖR ALLA? Fri från gluten, om lämpligt bröd bjuds till. Gör laktosfri: använd laktosfri yoghurt och kontrollera innehållet i buljongtärningen. Gör mjölkproteinfri: byt yoghurt mot mjölkfritt alternativ, t ex Alpro soya yofu naturell, och kontrollera innehållet i buljongtärningen. Gör äggfri: kontrollera innehållet i buljongtärningen. Under 400 kronor! Fler vBilligaeckan fi nns på www.ICA.se Italienska smaker
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38
Buffé Sida 39
Buffé Sida 40