Buffé 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31 onsdag sdag PUMPAPASTAM D FETA MED F
ETA FÖR 4 PERSONER Koka 300 g pasta (t ex tagliatelle) enligt anvisning på förpackningen. Skala och kärna ur 1 kg pumpa (t ex muscat eller butternut). Skär den i 2 cm stora bitar. Skala och finhacka 3–4 vitlöksklyftor eller behåll dem hela med skalet på. Fräs pumpan i 2 msk olivolja i en stor stekpanna ca 15 minuter tillsammans med de hela vitlöksklyftorna (om du har finhackat vitlöken så låt den fräsa med de sista 2–3 minuterna). Tillsätt finrivet skal av 1 citron och 4–5 timjankvistar. Fräs ytterligare ca 1 minut. Krydda med 2 krm salt och 1 krm svartpeppar. Häll av pastan och blanda med pumpan. Smula över 200 g fetaost vid servering. FÖR ALLA? Gör glutenfri: välj glutenfri specialpasta. Gör laktosfri: använd laktosfri salladsost eller annan ost lagrad mer än 3 månader. Gör mjölkproteinfri: ersätt fetaost med tofu. Gör äggfri: använd äggfri pasta. OCH VITLÖK Sätt höstsmak och färg på pastan med pumpa. Vill du sätta extra piff på rätten så lägg till fräst svamp och bacon. UG UG UGNSFR torsdagtor OCH GRÖNSAKER Vi har lagat frittatan med korv, men den blir också god med köttbullar eller skinka. GNSFRITTATA MED KORV FÖR 4 PERSONER Skala och koka ca 600 g fast potatis. Dela, kärna ur och skär 1 paprika i strimlor. Skär 1 zucchini (ca 300 g) i stavar. Häll av potatisen. Skär den och 2–3 grillkorvar i bitar. Fräs paprika och zucchini i 2 msk olivolja ca 3 minuter i en stor stekpanna. Blanda i potatisen och korven och fräs ytterligare ca 3 minuter. Lägg allt i en smord ugnssäker form (ca 20 x 30 cm). Sätt ugnen på 225ºC. Vispa ihop 6 ägg, 2 dl mjölk, 1 1/2 dl riven ost, 3 msk fryst hackad persilja, 1 1/2 tsk salt och 1/2 tsk svartpeppar. Häll smeten över grönsakerna. Ställ in i mitten av ugnen ca 20 minuter, tills frittatan har fått fin färg. Servera med chilisås. Garnera gärna med färska örter. FÖR ALLA? Fri från gluten. Gör laktosfri: använd laktosfri mjölk och välj ost lagrad mer än 3 månader. Gör mjölkproteinfri: ersätt mjölk med t ex Solhavre eller vatten och välj mjölkfritt ostalternativ. Kontrollera innehållet i korven för samtliga allergier/intoleranser. Innehåller ägg. fredag KYCKLINGFILÉ MED ROT- FRUKTER OCH YOGHURT Tänk på att chilifrukter varierar i styrka. FÖR 4 PERSONER Tina ca 500 g frysta kycklingfiléer. Blanda 1/2 dl fryst, hackad persilja, 1–2 pressade vitlöksklyftor, 1/2 urkärnad och finhackad chilifrukt (t ex spansk peppar), 1 tsk spiskummin, 1 msk rödvinsvinäger och 1 msk olivolja i en skål. Sätt ugnen på 250°C. Skala och skär 1 liten kålrot (ca 300 g), 400 g morötter och 600 g potatis i 1/2 cm tjocka skivor på längden. Blanda rotfrukterna med 1 msk olivolja. Krydda med 3/4 tsk salt. Ställ in i ugnen ca 25 minuter, rör om efter halva tiden. Ta ut rotfrukterna och blanda försiktigt med marinaden. Dela kycklingfiléerna på längden. Stek dem ca 3 minuter per sida i 1 msk olivolja. Krydda med 3/4 tsk salt och 2 krm peppar. Efterstek under lock ca 5 minuter, tills kycklingen är klar. Ringla över 1 1/2 msk honung och 1 1/2 msk rödvinsvinäger. Servera kycklingen med skyn samt rotfrukter och 1 dl matyoghurt (10 %). FÖR ALLA? Fri från gluten. Gör laktosfri: använd laktos fri yoghurt. Gör mjölkproteinfri: byt yoghurt mot mjölkfritt alternativ. Fri från ägg. BUFFÉ 10 • 2 010 31 Fem middagar för under 400 kronor kanske inte låter så märkvärdigt, men det ska helst vara lättlagat, gå snabbt, vara gott, näringsriktigt okej och passa hela familjen… Tre smarta spartips: planera; handla storpack av basvaror som t ex ris och pasta; jämför priserna och produkterna på hyllan. a o s hy Vegetarisk
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38
Buffé Sida 39
Buffé Sida 40