Buffé 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19 Tips! Om du använder fryst kött är d
et viktigt att det får tina långsamt, helst i kylskåp över natten. Det gäller oavsett vilket köttslag du använder. Lergryta Lergryta TIPS! VILDA SMAKSÄTTARE. Susanne hittar många smaker som passar till viltkött. T ex messmör, ädelost, gelé, bär, äpple, päron, balsamvinäger, timjan, rosmarin, enbär, persilja, gräslök, alla sorters lök, rotfrukter, färska grönsaker, svamp, portvin, konjak, rökt fläsk, bacon, rimmat fläsk, grädde och smör. CITRONDOFTANDE ÄLGGRYTA I TOMATSÅS Variera grytan med olika slags rotfrukter, vitkål är också gott att ha i. Strö gärna över riven mozzarella som får smälta ner i grytan vid servering. FÖR 4 PERSONER 600 g stek, högrev eller grytbitar av älg 1 gul lök 2 vitlöksklyftor 1 citron 1 burk krossade tomater (ca 400 g) 1/2 dl chilisås 1 tsk franska örter 1 dl oliver (gärna olika färger) 2 dl torrt vitt vin eller vatten 4 potatisar (ca 400 g) 2 morötter (ca 150 g) 1 burk stora vita bönor (ca 400 g) 1 dl grovhackad persilja salt, peppar FÖR ALLA? Fri från laktos och mjölkprotein, om mozzarella utesluts vid serveringen. Fri från ägg och gluten. GÖR SÅ HÄR: 1.Blötlägg en stor lergryta i kallt vatten minst 15 minuter. 2.Putsa köttet och skär det i ca 3 cm stora tärningar. Skala och hacka löken grovt. Skala och halvera vitlöken. Skär halva citronen i skivor och ta bort ev kärnor, spara den andra halvan till garnering. 3.Blanda kött, lök, vitlök, tomatkross, chilisås, örtkryddor, 2 tsk salt och 1/2 tsk peppar i lergrytan. Lägg på oliver och citronskivor. Häll på vin eller vatten. 4.Ställ in grytan med lock i nedre delen i kall ugn. Sätt ugnen på 250°C. Tillaga grytan 1–1 1/2 timme, tills köttet är mört. 5. Skala och skär potatisen och morötterna i grova bitar. Häll av och skölj bönorna i kallt vatten. Ta ut grytan och lägg ner dem, potatis och morötter. Ställ tillbaka grytan i ugnen med lock ca 30 minuter, tills potatisen är mjuk. 6.Toppa grytan med persilja och finrivet citronskal och bjud gärna med ett gott bröd. GODASTE ÄLGSTEKEN Älgstek förekommer på mångas söndagsmiddag, men inte sällan blir den lite torr och grå... Därför har vi bett Svenska Viltmatakademin om »Det bästa receptet« på älgstek. Kolla in ICA.se/buffe och ta del av Gert Klötzkes, Anders Levéns och KC Wallbergs recept, för att nämna några. Spännande och gott kan vi lova! BUFFÉ 10 • 2 010 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38
Buffé Sida 39
Buffé Sida 40