Buffé 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9 som gul- och polkabetor, det blir lit
e extra festligt«, tipsar Victoria. »Försök hitta olika sorter av betor, RÖDBETSSALLAD MED HALLOUMITÄRNINGAR En färgsprakande sallad som väcker matlusten. Blanda gärna rödbetor, gulbetor och polkabetor för extra ögonfröjd. FÖR 6–8 PERSONER 1 kg rödbetor 1 påse babyspenat (70 g) 1 halloumiost (250 g) 1 dl rostade hasselnötter balsamicosirap, t ex crema di balsamico olivolja flingsalt GÖR SÅ HÄR: 1.Koka rödbetorna nätt och jämnt mjuka i lättsaltat vatten. Skala dem under rinnande kallt vatten. Skär dem i klyftor. Lägg i en bunke och blanda med 1 1/2 msk olivolja och 1 1/2 tsk flingsalt. 2.Strö ut spenaten på ett stort fat. Lägg rödbetsklyftorna ovanpå. 3.Skär halloumin i ca 2 cm stora tärningar. Stek osten runt om i 1 msk olja i en stekpanna några minuter tills de fått fin färg. Strö dem över spenaten och rödbetorna. Ringla balsamicosirap över. Servera gärna salladen till lammet. FÖR ALLA? Fri från gluten och ägg. Gör laktosfri: använd t ex laktosfri salladsost eller annan ost lagrad mer än 3 månader, men utan att steka den. Gör mjölkproteinfri: ersätt halloumiost med fast tofu som kan stekas. ÄPPEL- OCH FÄNKÅLSSALLAD En enkel och fräsch sallad som går snabbt att tillaga. FÖR 6–8 PERSONER 3–4 syrliga äpplen 2 fänkål (ca 500 g) 1 rödlök 1 msk äppelcidervinäger 1/2 dl kapris, gärna lite större 1/2 dl finskuren gräslök kallpressad rapsolja salt, peppar, socker GÖR SÅ HÄR: 1.Skala, halvera och skär rödlöken i skivor. Lägg i en skål. Strö över 1 tsk salt och gnid in med fingrarna. Låt stå 5–10 minuter. Skölj löken i kallt vatten och låt rinna av. 2.Kärna ur äpplena och skär dem i tunna skivor. Ansa och skär fänkålen i tunna skivor. Använd gärna en mandolin till både äpple och fänkål. 3.Vispa ihop vinägern med 4 msk olja, 2 krm salt, 1 krm peppar och 1 tsk socker. 4.Blanda ihop äpple och fänkål med dressingen. 5. Lägg upp äppel- och fänkålsblandningen på ett stort fat. Toppa med lök, kapris och gräslök. FÖR ALLA? Fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg. BUFFÉ 10 • 2 010 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38
Buffé Sida 39
Buffé Sida 40