Buffé 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26 Alla mängder gäller till en sats pot
atismos, alltså från 1 kg oskalad potatis. SÄTT FÄRG PÅ MOSET Med 1 dl tinad, fryst, hackad spenat blir moset snyggt grönt. Eller låt 250 g frysta broccolibuketter eller 250 g frysta gröna ärter koka med potatisen de sista ca 3 minuterna. 1 dl hackad basilika eller oregano ger ett örtprickigt mos. Dill, gräslök eller dragon och lite rivet citronskal passar till fiskrätter. En örtolja ringlad i moset ger färg – mixa örter som basilika, timjan, oregano och mynta med mixerstav, tillsätt olja och fortsätt mixa till en grön olja, smaka av med salt och peppar. BRÅTTOMMOS Ett snabbtips är att koka potatis med skal och sedan pressa genom potatispress. Skalen blir kvar i pressen men måste tas bort mellan varje pressning. Kräver dock lite kraft i armarna. ANNAT MOS Potatisen trivs med sina rotfruktskompisar. Byt ut hälften av potatisen i grundreceptet mot skalad palsternacka, morot, persiljerot, jordärtskocka eller rotselleri. En del rotfrukter har längre koktid, skär dem i mindre bitar än potatisen. Stompa för ett bitigt mos. Vill man ha ett slätt mos låter man rotfrukterna koka 10 minuter innan potatisen läggs i. Risken för klistrigt mos minskar med andra rotfrukter som innehåller mindre stärkelse än potatis. Blomkål eller sötpotatis ger också god smak till moset. Puré PROFFS Det man inte vet har man inte ont av… Restaurangernas potatispuré innehåller oſt a mer smör än man har samvete att vispa ner i hemmamoset. Den franske kocken Joël Robuchon är mosgurun SÅ GÅR DET TILL: På www.ICA.se/ buffe kan du se hur du lyckas med ett riktigt fluffigt mos. framför andra. Många är kockarna som genom åren försökt kopiera hans världsberömda mos. Tyvärr räcker det inte att välja kockens favoritpotatissort BF 15. Mest hänger det på smöret, 250 gram till ett kilo potatis. PURÉ SOM PÅ KROGEN LUFTIGT OCH LÄTT För att få en slät och luftig konsistens och minimera risken för en seg puré pressar restaurangernas kockar ofta de kokta knölarna genom en potatispress innan moset vispas luftigt med ballongvisp. 26 BUFFÉ 10 • 2 010 Koka upp vatten. Skala 1 kg potatis och dela i jämnstora mindre bitar. Koka potatisen tills den är mjuk. Häll av vattnet och låt potatisen ånga av. Koka upp 2 dl mjölk, 1 dl vispgrädde och 75 g smör. Pressa potatisen genom en potatispress. Tillsätt smörmjölken och vispa till luftig konsistens med ballongvisp. Krydda med 3/4 tsk salt och 2 krm nymalen vitpeppar. Purén kan smaksättas med några droppar tryffelolja, smulat bacon, smörfrästa kantareller eller några ugnsbakade, mosade vitlöksklyftor.
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38
Buffé Sida 39
Buffé Sida 40