Buffé 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25 Potatis Mosat POTATISMOS GRUNDRECEPT
Potatisen mår bäst av så kort tid i vattnet som möjligt. Koka upp vattnet redan när du skalar potatisen. FÖR 4 PERSONER 1 kg potatis, mjölig sort ca 2 dl mjölk 25 g smör ev 1/2 krm färskriven muskotnöt salt , nymalen vitpeppar GÖR SÅ HÄR: 1.Koka upp vatten i en kastrull. Skala potatisen och dela den i jämnstora mindre bitar. 2.Lägg i potatisen och låt småkoka under lock till potatisen är precis mjuk. 3.Häll av vattnet och låt potatisen ånga av utan lock. 4.Koka upp mjölk och smör i en kastrull. 5. Mosa potatisen med en potatisstöt eller vispa försiktigt sönder den med elvisp. 6.Tillsätt den varma smörmjölken, 1–1 1/2 tsk salt, 2 krm nymalen vitpeppar och ev muskotnöt. 7.Vispa moset luftigt, med ballongvisp eller försiktigt med elvisp. FÖR ALLA? Fri från gluten och ägg. Gör laktosfri: använd laktosfri mjölk och smör. Gör mjölkproteinfri: byt mjölk mot soja- eller havrebaserad mjölkersättning, byt smör mot mjölkfritt matfett. OCH KLART Fluffigt och örtprickigt, ärtigt grönt eller bara himmelskt smörigt och lent. Potatismos går hem hos både små och stora. Så här lyckas du med moset. TEXT LINA WALLENTINSON FOTO EVA HILDÉN SMITH GUIDEN TILL GOTT MOS Utgå från 1 kg oskalad potatis. Krydda moset med 1–1 1/2 tsk salt, 2 krm peppar och ev 1/2 krm färskriven muskotnöt. Stompa för ett bitigt mos, vispa för ett fluffigt mos, pressa i potatispress och vispa för ett slätt och fluffigt mos. Gott mos = 1 kg potatis + ca 2 dl varm mjölk + 25 g smör. Extra luftigt mos = 1 kg potatis + ca 2 dl varm mjölk + 25 g smör + 1 vispad äggvita (vänds ner vid servering). Mos till gratäng = 1 kg potatis + 50 g smör + 2 äggulor (räcker med 3/4 tsk salt). BUFFÉ 10 • 2 010 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38
Buffé Sida 39
Buffé Sida 40