Buffé 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34 Matnyttigt från ICA • Kundkontakt 02
0-83 33 33 • kundkontakt@ica.se • www.ica.se Skönabäck i Skåne är en av många svenska gårdar som levererar nötkött av högsta kvalitet till ICA Selection-kött. F redrik Svensson, som äger gården Skönabäck, skakar med foderhinken, och en stor nyfi ken tjur med krullig kalufs kommer fram. På gården fi nns uppåt 200 djur, de fl esta av köttrasen Charolais. –Min far höll på med rasen. De är lugna, trevliga djur. Och så har jag betesmarker som ger dem bra fettbalans. Charolais lägger inte på sig fett så lätt, så det här frodiga betet passar dem, säger Fredrik Svensson. Vad djuren äter påverkar köttets kvalitet. Olika djur behöver också olika mycket mat, och det gäller för bonden att se vad som krävs för att köttet ska bli riktigt bra. Fredrik fl yttar djuren mellan olika grupper om han ser att någon behöver äta mer. Djuren får bland annat gräs och majs från den egna gården. Dels för att de tycker om det, dels för att den blandningen bidrar till fi nt kött med bra fettmarmorering. – Och så vill jag vara så självförsörjande som möjligt och tillgodose kretsloppet. Allt ICA Selection-kött kommer från kvigor, stutar och ungkor som har särskilt mört, marmorerat och saſt igt kött. – När man väljer ut riktigt bra kött och hängmörar det på rätt sätt får kunden garanterat valuta för pengarna. Och det viktiga för mig är att kunden blir nöjd. Det är min stora drivkraſt , säger Fredrik. På vintern går djuren på gården Skönabäck i en stor lada med ena väggen öppen. Att de går fritt året om gör att musklerna får jobba lagom mycket för ett riktigt bra kött. Det kräver också mindre jobb. På sommaren betar djuren fritt på det skånska låglandet. – Jag lägger hellre tiden på att titta på djuren än att bära foder och gödsel, och så mår djuren mycket bättre, förklarar Fredrik. BRA KÖTTKVALITET ICAs kött finns i en mängd olika förpackningsstorlekar och prisnivåer. Vårt bästa kött heter ICA Selection, ICA Selection Naturbeteskött och ICA Selection Gårdsgris. ICA Selection är utvalt kött från svenska gårdar. Djuren handplockas utifrån formklass och fettansättning för att leva upp till de höga kvalitetskraven. MÖRA KÖTT. VARFÖR DÅ? Hängmörning är en metod som nu för tiden bara används till exklusivare kött. ICA Selection-kött är sådant. Det hängmöras i sju dygn, sedan får köttet vakuummöras i en s k skinpack (se bilden). Det innebär att köttet möras i förpackningen av enzymer som redan finns i köttet. Den långa mörningstiden gör att smakerna hinner mogna fram på bästa sätt och att köttet får fin textur med lagom tuggmotstånd. 34 BUFFÉ 10 • 2 010 Särskilt utvalt från svenska LÄR DIG MER OM KÖTT PÅ ICA.SE
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38
Buffé Sida 39
Buffé Sida 40