Buffé 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11 PLOMMON I PORTVIN Höstens plommonskö
rd kommer till sin fulla rätt i denna suveränt enkla dessert. Förbered den ett par dagar före så smakerna hinner sätta sig. FÖR 6–8 PERSONER 1 kg plommon LAG 1 vaniljstång 3 dl vatten 3 1/2 dl socker finrivet skal av 1 apelsin 2 dl vitt portvin GÖR SÅ HÄR: 1.Dela och kärna ur plommonen. Lägg dem i en bunke. 2.Skär ett snitt i vaniljstången på längden. Skrapa ut fröna och lägg dem och stången i en kastrull tillsammans med vatten och socker. Koka upp och rör om tills sockret smält. 3.Häll i portvinet och låt koka upp. Tillsätt apelsinskalet. 4.Häll den heta lagen över plommonen. Låt stå övertäckta 1–2 dygn i kylskåpet. 5. Servera gärna med Victorias nötskorpor och lite lättvispad grädde, mascarpone eller en kula god vaniljglass. FÖR ALLA? Fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg, om man väljer lämpligt tillbehör. ZETAS – FINSMAKARENS TRÄDGÅRD Grannfl ickan Ida Bergman gillar Victoria Skoglunds örtdoftande lammstek. Vännerna Jenny Gullmarson Ericson, Bobban Borgby och Magnus Sjöstedt trivs i Victorias trädgård, som är grön långt in på hösten. I Kungens kurva söder om Stockholm ligger handelsträdgården Zetas. Här hittar man ett brett sortiment av trädgårdsväxter men även krukor och trädgårdsinteriör. Fullvuxna växter finns att beskåda i visningsträdgården, och i det egna kaféet kan man njuta av en kopp kaffe med hembakt dopp eller äta en god smörgås eller lättare lunch på säsongens råvaror. Trädgården och kaféet har öppet året om. Läs mer på www.zetas.se. SÖTA SKORPOR MED NÖTTER OCH KORIANDER Victoria gillar verkligen att fylla huset med den där härliga doften som blir efter ett bak. Förvara skorporna torrt och svalt. GER 40–50 SKORPOR 1 dl hasselnötter 1 dl sötmandlar 100 g rumsvarmt smör 5 dl vetemjöl 1 1/4 dl socker 1/2 dl ljus sirap 1/2 tsk bakpulver 2 tsk vaniljsocker 2 tsk stött eller malen koriander 1/4 tsk salt 1 ägg finrivet skal av 1 apelsin GÖR SÅ HÄR: 1.Sätt ugnen på 175°C. 2.Hacka nötter och mandel grovt i en matberedare. Ta upp och lägg åt sidan. 3.Mixa ihop smör, mjöl, socker, sirap, bakpulver, vaniljsocker, koriander och salt i matberedaren. Häll över i en bunke. Rör ner ägg, nötter, mandel och apelsinskal. 4.Skär degen i fyra delar. Rulla ut till långa längder. Lägg dem på en bakpappersklädd plåt och platta till dem lite. 5. Grädda längderna ca 15 minuter. Ta ut och låt svalna något. Skär i cm-tjocka skivor på snedden. Lägg dem med snittytan upp. 6.Sänk ugnsvärmen till 100°C. Torka skorporna ca 35 minuter i ugnen. Låt svalna helt och förvara torrt i en burk. FÖR ALLA? Innehåller gluten och ägg. Gör laktosfri: byt smör mot laktosfritt matfett. Gör mjölkproteinfri: byt smör mot mjölkfritt matfett. BUFFÉ 10 • 2 010 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38
Buffé Sida 39
Buffé Sida 40