Buffé 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13 MYTEN OM STEKNING OCH SALTNING. Att
köttets porer skulle stängas när man steker och därigenom hålla inne saftigheten, det är inte riktigt. Stekningen ger en god stekskorpa, och det räcker gott som skäl. Inte heller stämmer det att köttet blir torrt om det saltas i förväg. En tio–femton minuter i förväg är lagom för att saltet ska kunna tränga in i ytan och bli kvar där vid tillagningen. STEKT BIFF Låta köttet vila efter stekning så rinner inte köttsaften ut på tallriken. FÖR 4 PERSONER 4 skivor utskuren biff (ca 500 g) 1 sats rödvinssås (se recept) ev 2 tsk färskpressad citronjuice ev 2 tsk japansk soja smör, rapsolja salt, svart peppar GÖR SÅ HÄR: 1.Ta ut köttet ca 30 minuter före tillagning, så att det blir rumstempererat. 2.Krydda köttet på båda sidorna med 1 tsk salt och 1/2 tsk peppar. Låt det ligga ca 10 minuter. 3.Stek biffarna 2–3 minuter på varje sida i 1 msk smör och 1 msk olja i en stor stekpanna. Skär ev ett litet snitt och kontrollera att köttet är stekt som du önskar. Fortsätt annars att steka ytterligare någon minut. 4.Ta från värmen och låt köttet vila ca 5 minuter. Pensla ev på en blandning av citronjuice och soja. Det lyfter köttsmaken. 5. Servera köttet med rödvinssåsen. Klyftpotatis, lättkokta grönsaker och en grönsallad är gott till. FÖR ALLA? Fri från gluten och ägg. Gör laktos-/ mjölkproteinfri: byt smör mot laktosfritt/mjölkproteinfritt matfett. RÖDVINSSÅS En klassisk rödvinssås är ett fulländat sällskap till en bit stekt nötkött. FÖR 4 PERSONER 2 1/2 dl rött vin (gärna mjukt och fylligt) 3 schalottenlökar eller 1 gul lök 3 vitlöksklyftor 1 liten morot 5 dl vatten + 1 1/2 msk konc oxfond 2 tsk tomatpuré 1 lagerblad 1/2 tsk torkad rosmarin 1/2 tsk torkad timjan 1/2 krm kajennpeppar 50 g rumsvarmt smör ev majsstärkelse (Maizena) smör, olivolja salt, svart peppar GÖR SÅ HÄR: 1.Skala och finhacka schalottenlök och vitlök. Skala och skär moroten i små tärningar. Fräs lök, vitlök och morot 2–3 minuter i 1 msk smör och 1 msk olja i en vid kastrull. Grönsakerna ska bli mjuka utan att ta färg. 2.Häll i rödvinet. Tillsätt vatten, fond, tomatpuré, lagerblad, rosmarin, timjan och kajennpeppar. Låt koka ca 20 minuter utan lock, tills hälften av såsen återstår, det ska bli knappt 4 dl vätska. 3.Sila såsen och låt koka upp. Red ev med 1–2 msk majsstärkelse utrörd i lite kallt vatten. Låt sjuda 2 minuter. 4.Klicka ner smöret och rör om. Krydda med 2 krm salt och 1 krm peppar. Servera rödvinssåsen till den stekta biffen. FÖR ALLA? Fri från gluten. Fri från ägg, men kontrollera innehållet i fonden. Gör laktos-/mjölkproteinfri: byt smör mot laktosfritt/mjölkfritt matfett, kontrollera innehållet i fonden. BUFFÉ 10 • 2 010 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38
Buffé Sida 39
Buffé Sida 40