Buffé 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4 – Vi har ofta gäster. Jag gillar opla
nerade, spontana måltider. För mig är det avkoppling att stå ensam i köket, lyssna på radio, laga mat eller baka, berättar Victoria Skoglund, den välkända trädgårdsmästaren på Zetas – finsmakarens trädgård. Victoria bjuder också Buffés läsare på en skördefest i sin egen frodiga oas. TEXT JOSEPHINE CARR RECEPT VICTORIA SKOGLUND FOTO PER MAGNUS PERSSON blommor med dill och persilja. Med lite tur står sig allt ännu en tid, om inte frosten slår till. – Vi har skapat en trädgård som passar vår livsstil. Några dagar på Y hösten klipper vi ner allt som behövs, och känsliga perenner täcks med ris eller mals ner i kompostkvarnen, säger Victoria och ler. Hon deltar regelbundet som trädgårdsexpert i TV4:s Nyhetsmorgon samt skriver nu på sin andra bok. Till vardags driver Victoria och maken Rikard Zetas – fi nsmakarens trädgård, i södra Stockholmsområdet. De är andra generationen som driver familjeföretaget. Men där andra plantskolor satsar på idyll tas svängarna ut på Zetas, och modern arkitektur möter den gamla trädgården. Zetas har vuxit till en mötesplats för alla sinnen. I bakgrunden fi nns Victorias starka matintresse. – Jag har ärvt matglädjen av mamma och farmor. Min barndom inne- bar mat lagad från grunden, på bra råvaror. Vi fi skade, odlade vår potatis, drack hemlagad saſt och åt mammas bröd. Och även om jag inte gör allt idag så lagar jag mat varje dag. Victoria menar att det handlar om prioritering. Snabbmat och halvfabri- kat väljer hon bort. I stället vill hon inspirera fl er till att satsa på så mycket ekologiskt och närproducerat som möjligt. Victoria läser mycket om mat och hälsa, och familjen Skoglund äter mest grönsaker och ser kött, fi sk och fågel som tillbehör, inte huvudråvara. En vacker dukning, även till vardags, är en självklarhet. Victoria mixar arvegods med auktionsfynd och nyinköp. Att använda det fi na som fi nns i skåpen är en nödvändig vardagslyx. När Victoria bjuder på en skördefest dricker gästerna ur antika tterdörren står alltid öppen för vännerna hos familjen Skoglund. Deras trädgård är en grönskande vilopunkt långt in på höstkanten. Tomten ligger på en sluttning, i söderläge, med en hästhage som utsikt. Det känns som att vara på landet, fast vi är i storstan. I rabatterna samsas vinglas och njuter av blommor och grönsaksstilleben. Buff én är dukad i trädgården, bland lila höstanemoner och tistlar. I en skål serveras en självlysande morots- och apelsinsoppa med svampbruschetta. Soppan värmer gott i den klara friska utomhusluſt en. I en korg står en bunt med Victorias dinkelbaguetter, som hon bakat med olika frön och nötter. Bakintresset har spridit sig till båda sönerna, 12 och 15 år. På buff én frestar också en vacker rödbetssallad med knaprig halloumiost. – Försök hitta olika sorter av betor, som gul- och polkabetor, det blir lite extra festligt, tipsar Victoria. PLOMMON I PORTVIN Eſt ersom det är höst och en bra äppelsäsong har hon även gjort en äppel- och fänkålssallad som får en intressant brytning av kapris. Victoria ser fänkålen som en underskattad grönsak. Lammsteken, perfekt rosafärgad, smakar Sydfrankrike. Var och en väljer hur mycket kött som ska slå följe med grönsakerna på tallriken. Till dessert har Victoria lagt in plommon i vitt portvin. De serveras med husets skorpor och lättvispad grädde. – Jag har alltid skorpor hemma, för jag älskar att fi ka, varje dag. Och plommonen inlagda i sött starkvin är en perfekt kombination till, menar Victoria. Gästerna verkar hålla med. Eſt ersom den här höstdagen bjuder på en ljum temperatur blir alla kvar länge och äter i trädgården. Hunden Cooper tigger förhoppningsfullt. De små syskonen Saga och Ida Bergman knaprar redan på skorporna. Några andra gäster njuter av lite mer mat och vin. Allt medan höstanemonerna vajar lätt och några höstlöv singlar ner från träden. Den gröna frodigheten runt omkring, på bordet och tallrikarna inspirerar och skapar ett lugn. Samtalen fl yter lätt. Det är bara att hålla med Victoria, just den här dagen är hösten vår allra bästa tid.
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38
Buffé Sida 39
Buffé Sida 40