Buffé 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15 FÖR ALLA? Kryddiga nötter. Fri från
gluten och ägg. Gör laktosfri: byt smör mot laktosfritt matfett eller olja. Gör mjölkproteinfri: byt smör mot mjölkfritt matfett eller olja. DRYCKESTIPS Högrevsgryta med sidfläsk och kantareller Köttgrytan gifter sig bra med ett rött vin baserat på alltifrån pinot noir och chianti till cabernet sauvignon, syrah/shiraz och zinfandel. Prova nyheten 2007 Sandalford (nr 94015, 119 kr). Ett spännande alkoholfritt alternativ är Blåbär 100 % från Saxhyttegubben, finns i några butiker – kan beställas. Laxgryta med kokosmjölk, palsternacka och curry Prova ett torrt vitt vin, t ex augustivinerna 2008 Arboleda Viognier (nr 95299, 89 kr) eller 2008 Côte du Rhône Blanc (nr 95221, 95 kr). Rotfruktsgryta med tomat, dill och pepparrot Här passar en smakrik och fruktig cabernet franc från nya världen. Ett trevligt förslag är 2006 Broquel (nr 94008, 95 kr) från Argentina. ROTFRUKTSGRYTA MED TOMAT, DILL OCH PEPPARROT Dill och pepparrot är som salt och peppar – en oslagbar kombination. Här ger de spännande smak till en veggogryta. Tillsätt en burk kikärter så blir den extra mättande. FÖR 4 PERSONER 3 morötter (ca 300 g) 2 palsternackor (ca 200 g) 1 bit rotselleri (ca 200 g) 2 vitlöksklyftor 8 pärllökar (ca 250 g) 500 g krossade tomater 2 msk konc grönsaksfond + 8 dl vatten 2 msk chilisås 1 msk rödvinsvinäger 1 dl färskriven pepparrot 1/2 dl grovhackad dill olivolja svartpeppar GÖR SÅ HÄR: 1.Skala och skär rotfrukterna i ca 2 cm stora bitar. Skala och finhacka vitlöken. Skala löken. 2.Fräs rotfrukter, vitlök och lök i 1 msk olja i ca 3 minuter i en stor kastrull. Tillsätt tomatkross, fond + vatten, chilisås och vinäger. Låt koka under lock i 15–20 minuter tills rotfrukterna är mjuka. 3.Tillsätt pepparrot och dill precis före servering. Smaka av med 1 tsk salt och 2 krm peppar. Servera med avokadomacka och kryddrostade hasselnötter (se recept). FÖR ALLA? Fri från gluten. Fri från laktos, mjölkprotein och ägg, men kontrollera innehållet i fonden. AVOKADOMACKA Mumsig röra som passar lika bra till tacos, spagetti med köttfärssås eller varför inte laxgrytan här bredvid? FÖR 4 PERSONER 1/2 baguette 2 avokado 1 dl färskost av philadelphiatyp 2 tsk färskpressad citronjuice 1 tsk honung salt, svartpeppar GÖR SÅ HÄR: 1.Sätt ugnen på 200°C. Halvera baguetten och dela den på mitten. Lägg på ett ugnsgaller och rosta ca 5 minuter i ugnen. 2.Dela och kärna ur avokadon. Gröp ut innehållet och gaffelmosa med färskost, citronjuice och honung. Smaka av med 1/2 tsk salt och 1 krm peppar. Fördela röran på baguetten och servera till grytan. FÖR ALLA? Fri från ägg, men kontrollera brödet. Gör glutenfri: välj glutenfritt specialbröd. Gör laktosfri: välj laktosfritt färskostalternativ och kontrollera brödet. Gör mjölkproteinfri: välj mjölkfritt färskostalternativ och kontrollera brödet. BUFFÉ 10 • 2 009 15 KRYDDROSTADE HASSELNÖTTER Fräs 1 tsk paprikapulver, 1 tsk malen kummin och 1 tsk chilipulver i 1 msk smör i ca 2 minuter. Blanda ner 1 dl hasselnötter (skalade) och 1 krm salt och rosta i 5–7 minuter, rör om då och då. Servera som topping till rotfruktsgrytan.
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38
Buffé Sida 39
Buffé Sida 40