Buffé 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33 Kundkontakt 020-83 33 33 • kundkonta
kt@ica.se • www.ica.se • Matnyttigt från ICA Ny serie om tillsatser FÄRGGLAD FÄGRING PÅ NATURLIG VÄG? Tillsatser i maten finns alltid där av en anledning. Det kan vara av den sort som ger hållbarhet, medan andra finns där för att ge bättre smak eller utseende. I vår nya serie om tillsatser börjar vi med att berätta lite om färgämnen. Vi äter med ögonen. Jo, så är det faktiskt. I sensoriska analyser där man bedömer ett livsmedel ser man inte bara till smak, doft och konsistens utan också till utseende. Mat som lagrats, processats eller upphettats kan tappa något av sitt ursprungliga utseende och därför behöva en tillsats av lite färg för att se mer ”naturlig” ut. I den bästa av världar skulle naturligtvis inga färger behövas i vare sig livsmedel eller läsk och godis m m. Men då skulle nog många tycka att maten också smakade sämre. – Vimåste kunna tillfredsställa alla våra kun- der, säger Lena Sparring, kvalitetschef på ICA. Därför kommer vi inte att kunna ta bort färg urmaten helt, men vi försöker där det går. Dessa färger kan vara helt naturliga med ursprung i växtriket, medan andra är naturidentiska och framställs på syntetisk väg men med exakt samma substanser som förekommer i naturen. Exempel på naturliga och naturidentiska färger är rödbetssaft som färgar rött, klorofyll som ger grönt och ribofl avin som ger gul färg. – I alla ICAs egnamärkesvaror använder vi färgämnen restriktivt och bara när vi anser det nödvändigt. Vi försöker också i möjligaste mån välja naturliga färgämnen. För de produkter vi köper från andra tillverkare har vi inte samma kontroll men vill även där att de också är färgade med måtta, säger Lena Sparring. Men ibland händer det att vi tar bort produkter från hyllorna eller helt enkelt bara utesluter färgen. Svarta oliver är ett sådant exempel. I en tv-debatt tidigt i våras satt bland annat Mats-Eric Nilsson och ICAs Lisbeth Kohls. – ICAanklagades för att sälja ”fuskoliver”, berättar Lena Sparring. Det vill säga sådana av lite billigare sort som fått sin svarta färg genom färgstabiliseringsämnet E 579 (järnglukonat). – Vi tog till oss kritiken och strax därefter har vi påbörjat arbetet för att utesluta färgen helt, och vi hoppas att konsumenterna ska vänja sig och uppskatta förändringen, inte minst smaken som vinner på att tillsatsen är borta, säger Lena Sparring. Den som absolut vill ha oliver som drar mer åt svart kan alltid välja de lite dyrare kalamataoliverna, som av naturen är mörkare. Men hur är det då med de omdebatterade azofärgerna? – De fi nns bara i några få ”sällanprodukter” som främst vänder sig till vuxna konsumenter. Det fi nns i röd och svart stenbitsrom, röda och gröna cocktailbär och i drinkmixer för vuxna. I alla andra produkter är de förbjudna hos ICA, både i våra egna och i alla andras. Ännu ett färgämne har i en brittisk studie visat sig, på samma sätt som azofärgerna, kunna framkalla hyperaktivitet hos barn. Det är det gula färgämnet E 104, kinolingult, som det har varit svårt att hitta en bra ersättare för. – Vi har haft den i läsk som vi sålt samt i godis.Nu har vi helt tagit bort E 104 från våra egna produkter och arbetar på det för sådana vi köper in, säger Lena Sparring. Det är den vägen vimåste gå; börja med oss själva och arbeta utåt. – Men det är också roligt att se att livsmedels- industrin inte längre sitter still, det börjar verkligen hända saker… Läs mer omfärgämnen och andra tillsatser på ICA.se/tillsatser E-NUMMERGUIDE I DIN MOBIL! Nyfiken på vad som ingår i en produkt i butiken? Vad betyder egentligen ett visst E-nummer och varför finns det där? Med ICAs nya mobiltjänst sms:ar du helt enkelt e-numret till 71422 och får svar på alla frågor. Kostnaden är densamma som för ett vanligt telefonsamtal. MATNYTTIGT OM FÄRGÄMNEN… Godkända färgämnen är märkta med E 100–E 180. Naturliga färgämnen förekommer i naturen och utvinns (extraheras) vanligen från animaliska eller vegetabiliska produkter. Vissa naturligt förekommande färgämnen kan också framställas syntetiskt och kallas då naturidentiska färgämnen. Syntetiska färger framställs på kemisk väg. Semisyntetiska färgämnen framställs genom kemisk behandling av naturligt förekommande ämnen, som klorofyll, eller andra ämnen, till exempel kolhydrater vid framställning av sockerkulör. Ett av de allra mest använda färgämnena är sockerkulör. Exempel på andra färger som används mycket är karotener, antocyaner och riboflavin. (Källa Livsmedelsverket) BUFFÉ 10 • 2 009 33
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38
Buffé Sida 39
Buffé Sida 40