Buffé 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4 Höstfest Tareq Taylor bjuder på en fä
rgstark höstmiddag. TEXT CAMILLA THÖRNQVIST RECEPT TAREQ TAYLOR VINTIPS JAN SAMUELSSON FOTO PETER KROON TAREQ TAYLOR HAR MINST SAGTfulltupp. I fl era år har han rankats som en av Skånes bästa kockar och skördat stora framgångar med restaurang Trappaner i Malmö. Trots det tröttnade han på lyxkrogslivet och lämnade det förra våren för att i stället lagamat i en lokal tevekanal. Kort därpå fi ck han nys om att Slottsträdgårdens Kafé i Slottsparken sökte ny ägare och tog chansen. Samtidigt, någon annanstansi Malmö, hade Sveriges Television fått upp ögonen för honom. I »Trädgårdsfredag« med programledare Per- nilla Månsson Colt och trädgårdsmästareGustav Mandelmann följerman årstidernas växlingar ur ett trädgårdsperspektiv.Tareqs uppgift där är att omvandla skörden till goda rätter – oavsett om det handlar om ogräs, färsk vitlök eller jordgubbar. En utmaning såväl som en källa till inspiration. – Jag har lärt mig oerhört mycket genom programmet! Nästa år ska jag bygga ett växthus på tomten. Där ska jag odla sådant som det går åt mycket av – tomater, gurka och örter. Hemma hos Tareq i Habo Ljung strax norrom Malmö är förberedelserna inför kvällens middag i full gång. Tunna skivor av parmaskinka torkas till chips i ugnen samtidigt som Tareq mixar parmesancrème och blandar potatis och sardeller till dipp. Huvudnumret är en ribbenstek, dvs benfri grissida (färskt sidfl äsk), som tillagas i ugn med torr cider.Den knapriga ytan får det att vattnas i munnen på Tareq. Och ibland tåras ögonen. – Ja, det händer att jag gråter när jag äter något riktigt gott. Ribbenstek är löjligt billigt, men bland det godaste jag vet!Och man ska inte vara rädd för fettet, det bär smak. Så låt svålen sitta kvar och skär bort den på tallriken om du trots allt inte vill äta den, tipsar Tareq. Till fl äskköttet serveras säsongens höstgrödor i formav en syrlig äppelsallad med färsk mejram, ugnsbakade rödbetor med chèvre, ett grovt mos på potatis, blomkål och jordärtskocka samt en rostad pumpasallad. – Jag gör den på butternut-squash, som jag för- älskade mig i under en resa tillAustralien. Då gick den knappt att få tag på i Sverige, men idag är det ju en vanlig sort, så tveka inte att testa, säger Tareq. Måltiden avslutas med ljumma kanelkryd- dade äppelklyft or som får sällskap av vaniljglass smaksatt med hemmagjord krokant och syltad ingefära. Avancerat? Inte då. Glassen köper han färdig, krokanten kokar klart på fem minuter och ingefäran fi nns på burk. – Snabblagat och barnsligt gott, utbrister Tareq. DRYCKESTIPS Tilltuggen Testa att servera en torr sherry med smak av mandel och äpple, 2004 Manzanilla (nr 8283, 85 kr), eller den något mer kraftfulla 2004 Palo Cortado (nr 8233, 149 kr). Varmrättsbuffén Här passar en torr cider, antingen klassisk normandisk som 2007 Cidre Bouché Brut (nr 1800, 49 kr) eller engelsk som Strongbow (nr 1819, 15,50 kr). Alkoholfria Stowford Press (nr 1989, 9,90 kr) är ett tredje alternativ. Desserten Prova en gewürztraminer med restsötma från Alsace eller en halvtorr till söt riesling, t ex australiensaren 2008 De Bortoli Gewürztraminer Riesling (nr 6403, 69 kr). 4 BUFFÉ 10 • 2 009 SARDELL- & POTATISDIPP Matig dipp till små brödbitar eller att lägga på crostini. FÖR 6–8 PERSONER (BUFFÉ) 2 potatisar (ca 150 g) 1/2 vitlöksklyfta 1 burk sardeller (ca 80 g) 2 tomater 1/2 chilifrukt (t ex spansk peppar eller jalapeño) 1/2 dl olivolja GÖR SÅ HÄR: 1.Koka och skala potatisen. Skala och finhacka vitlöken. Finhacka sardeller, potatis och tomater. 2.Dela, kärna ur och finhacka chilin. Blanda allt väl med oljan. FÖR ALLA? Fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg. PARMESANCRÈME Dryg röra med mycket ostsmak. Passar till rostade brödbitar, grissini och grönsaksstavar. FÖR 6–8 PERSONER (BUFFÉ) 60 g parmesan 1 äggula 2 msk vatten 3/4 dl olivolja salt GÖR SÅ HÄR: 1.Värm alla ingredienser med 1 krm salt under omrörning i en kastrull på svag värme. Det får inte koka. 2. Ta från värmen när osten börjar smälta. Mixa till en slät crème med stavmixer. FÖR ALLA? Fri från gluten och laktos. Innehåller mjölkprotein och ägg. hemma hos Tareq Taylor I ugnen sprakar det om det ciderindränkta sidfläsket. På faten samsas rostad pumpa med apelsiner, balsamicosvängda rödbetor med getost och syrliga äppelskivor med mangold. Tevekocken
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38
Buffé Sida 39
Buffé Sida 40