Buffé 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30 Så tycker vi NAMN: Åke Nilsson BETYG
: 4,5 Lagade soppan på champinjoner och torkade trattkantareller första gången. Bytte till kantareller, portobella och kastanjechampinjoner i andra provlagningen och minskade vitlöksmängden i ärtmixen, som blev väl stark annars. Har testat den på sammanlagt 30 personer och fått betyget jättegott av alla. Också bra som förrätt. NAMN: Mikaela Fredin BETYG: 4,0 Ärtröran drog ner betyget och soppan såg lite vattnig ut, även om den smakade krämigt. Andra gången lade jag till bacon. Hade gärna valt trattkantareller, för i kombination med timjan och en skvätt riktig grädde blir det då en prima soppa! Men eftersom jag inte varit ute i skogen och letat fick det bli champinjoner igen. NAMN: Malin Sollert BETYG: 4 ,6 SVAMPSOPPA MED ÄRTCRÈME OCH ROSTBRÖD Ärtmixen får en härligt illgrön färg och ljuvlig smak. God att ha direkt i soppan eller som här på rostad fullkornsbaguette. Soppan blir festfin med 1–2 msk madeira eller portvin. FÖR 4 PERSONER ca 1 liter svamp, t ex trattkantareller eller champinjoner 1 gul lök 8 dl vatten 2 grönsaksbuljongtärningar 2 1/2 dl matlagningsgrädde 1/2 tsk timjan 4 dl (ca 200 g) frysta ärter 1 vitlöksklyfta 2 msk majsstärkelse (Maizena) 2 msk färskpressad citronjuice 1 fullkornsbaguette rapsolja, smör eller margarin salt, svartpeppar GÖR SÅ HÄR: 1.Ansa och skär svampen grovt. Skala och finhacka löken. Fräs svamp och lök i 2 msk matfett tills den vätska som bildas kokat in och löken är mjuk. 2.Häll på vatten, lägg i buljongtärningar och tillsätt grädde. Smaksätt med timjan och 2 krm svartpeppar. Låt soppan koka 15–20 minuter. 3.Halvtina ärterna och skala vitlöken. Kör i en matberedare eller använd stavmixer. Tillsätt citronjuice och 2 msk olja. 4.Kör till en jämn massa. Smaksätt med 2 krm salt och 1 krm peppar. 5.Rör ut majsstärkelsen i 1/2 dl kallt vatten och vispa ner redningen i soppan. Låt den koka ytterligare 2 minuter. 6.Servera soppan med rostat bröd och ärtmix. 30 BUFFÉ 10 • 2 009 Soppor brukar inte gå hem hos oss, men denna fick full pott av alla! Och Johan, som hatar ärter, föll pladask för ärtmixen. Eftersom soppan blev en sådan hit första gången gjorde jag inte många ändringar, utan körde igen på champinjoner, trattkantareller och karljohanssvamp och hade i en skvätt vin för extra smak. FÖR ALLA? Fri från ägg, men kontrollera buljongtärning och bröd. Gör glutenfri: använd glutenfritt specialbröd. Gör laktosfri: använd grädde och matfett utan laktos. Gör mjölkproteinfri: byt grädden mot soja- eller havrebaserad gräddersättning, kontrollera buljongtärning och bröd och använd mjölkfritt matfett. Vegetariskt
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38
Buffé Sida 39
Buffé Sida 40