Buffé 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16 Camillas curry I SÄSONG HÖSTENS SPAR
RIS Nu är det säsong för den C-vitaminrika svartroten, så kallad fattigmanssparris. Trixig att skala, men väl värd uppoffringen. Koka som sparris och servera med smält smör eller hollandaisesås. Också god att ugnsrosta, steka, gratinera eller ha i soppor och grytor. Lägg rötterna i mjölkblandat vatten före tillagning, så mörknar de inte. Redaktör: Camilla Thörnqvist, camilla.thornqvist@otw.se Foto: Eva Hildén Smit Hildén Smith SURT SA RÄVEN Ungefär vartannat år dinglar det av rönnbär i träden. I år är ett sådant år. Passa på att skörda och njut av lyckan i att koka egen rönnbärsgelé eller rönnbärssylt till söndagssteken eller dessertosten. Bären sötar till sig något efter en frostnatt eller ett dygn i frysen. SALVIA VÄLGÖRAREN Antiseptisk, urindrivande eller som afrodisiaka. Salvia, som betyder hela eller läka på latin, har länge ansetts vara ett universalmedel mot det mesta. Örten mår bäst av att fräsas i smör, då fett lockar fram den rätta aromen. Den passar fint till kyckling, anka, gås, lamm och fet fi sk eller till den klassiska italienska saltimbocca. N r n, ta. t i t KYCKLING MED DIPP Läsartips Mia Palmqvist i Malmö tycker det är få saker som slår kyckling som nattamat. Kiwi gör den mör och saftig. Servera kycklingbitarna kalla eller varma med en busenkel jordnötsdipp. Skär 500 g kycklingfilé i 3 cm stora bitar. Mosa 3 kiwifrukter och blanda med 1 dl rapsolja, 2 pressade vitlöksklyftor, 1 msk kinesisk soja, 1 tsk salt och 2 krm svartpeppar. Häll marinaden i dubbla plastpåsar och lägg ner kycklingbitarna. Förslut påsen och massera in marinaden i köttet. Låt ligga i kylskåp i 1 timme. Stek i omgångar i 1–2 msk smör. Låt svalna. Blanda 1 dl jordnötssmör, gärna »crunchy«, 1 dl sweet chilisås och 1 tsk konc kycklingfond. Späd med vatten till önskad konsistens. Virgin mojito Champagne och cocktails i all ära – ibland passar en alkoholfri välkomstskål bättre. »Muddla« 4–5 myntablad, 1/2 lime i bitar och 1 tsk råsocker. Fyll på i ett glas med krossad is och 8 cl Club Soda. Garnera med en limeklyfta eller myntakvist. Smöra som proffsen Vispat smör är både festligt och fettsmart. Låt minst 150 g smör bli rumsvarmt. Vispa luftigt med elvisp. Klicka eller spritsa smöret i en fin skål. Strö över flingsalt eller smaksätt med t ex vitlök, färska örter, rivet citronskal eller pepparrot. KLÄMMIGT VÄRRE Läsartips Agneta Domander på Ekerö tipsar om varma ost- och skinkklämmor som garanterat botar natthungern efter en lång fest. Sätt ugnen på 225°C. Skala och hacka 1 liten gul lök. Tärna 200 g rökt skinka. Riv 200 g lagrad ost. Blanda lök, skinka och ost med 1 msk fransk senap och 1 dl crème fraiche. Fördela blandningen på 4 rektangulära, mjuka tunnbröd. Rulla ihop från långsidan. Lägg rullarna med skarven nedåt på en plåt med bakplåtspapper. Tillaga i ca 10 minuter tills klämmorna fått fin färg. Dela varje rulle på mitten. Servera genast. 16 BU FFÉ 10 • 2 00 9 BUFFÉ 10 • 2 009 Tack för alla tips på nattamat! Inför kommande nummer vill jag veta vad du helst mumsar på en innesittarkväll. Snart skriver vi dessutom 2010 – ett nytt decennium värt att fira lite extra. Vilket är ditt bästa festtips? Publicerade bidrag får Melker Anderssons nya kokbok »Hemma hos Melker«. SVENSK MATFROSSA »Maten jag älskar« är f d landslagskocken Carina Brydlings första kokbok. Carina brinner för mat i säsong som är lokalt och småskaligt tillverkad. I boken reser hon runt landet och bjuder bl a på björnstek, palt med hasselnötsknäcke och blåbärspann kaka med limesocker. Tree Publishing. HEMLAGAT HOS MELKER Med sju restauranger, teveinspelningar och det nya projektet Melkers matbuss visar kocken Melker Andersson nu upp en annan sida i »Hemma hos Melker«. I boken ger han tips och recept på god vardagsmat med enkla och inspirerande recept. Norstedts.
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38
Buffé Sida 39
Buffé Sida 40