Buffé 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23 onsdag STEKT STRÖMMING MED VARM POTA
TISSALLAD Smaksatt crème fraiche och potatissallad blir perfekta tillbehör till fisken. FÖR 4 PERSONER Skala och koka 800 g potatis. Blanda 1 dl crème fraiche, 1/2 dl majonnäs, 1 dl finskuren gräslök, 3 msk tångcaiar eller ishavsrom med 1 krm salt och 1/2 krm peppar. Blanda 1 dl ströbröd med 1 tsk salt. Klipp ev bort ryggfenorna på 500 g strömmingsfilé. Vänd filéerna i ströbrödet. Stek i omgångar ca 3 minuter på varje sida i 2–3 msk smör. Skala och finhacka 1/2 rödlök. Blanda med 2 msk olivolja, 2 msk rödvinsvinäger, 1 msk vatten, 1 krm salt och 1 krm peppar. Skiva potatisen. Ringla vinägretten över den varma potatisen. Servera med strömmingen, romkrämen och gärna en sallad. FÖR ALLA? Gör glutenfri: använd specialströbröd fritt från gluten. Gör laktos- respektive mjölkproteinfri: byt crème fraiche mot laktos- respektive mjölkfritt alternativ, använd mjölkfritt ströbröd och läs ingrediensförteckningen på majonnäsen. Gör äggfri: välj äggfri specialmajonnäs eller använd enbart crème fraiche smaksatt med lite fransk senap. Använd ströbröd fritt från ägg. torsdag TEX MEX-BÖNGRYTA MED KORV OCH TORTILLA Med bekväma kryddblandningar på burk och påse går det blixtsnabbt att laga tex mex i det egna hemmaköket. FÖR 4 PERSONER Skala och hacka 1 gul lök. Skär 300 g chorizo i slantar. Fräs löken i 2 msk olja i en stekpanna 2–3 minuter. Tillsätt korven och fräs ytterligare 2–3 minuter. Blanda 2 burkar vita bönor i tomatsås (à 420 g), 1 burk hela/krossade tomater (ca 400 g) och 1 påse tacokrydda (40 g) i en gryta. Koka 2–3 minuter. Häll bönblandningen över korvfräset. Servera med rostat tortillabröd och 1 skivad gurka. FÖR ALLA? Fri från gluten om lämpligt bröd bjuds. Fri från ägg om lämpligt bröd bjuds. Gör laktosfri: kontrollera korv, krydda och bröd. Gör mjölkproteinfri: kontrollera korv, krydda och bröd. fredag PASTAGRATÄNG MED KYCKLING OCH PURJO I stället för kycklingfiléer kan en halv grillad kyckling användas. FÖR 4 PERSONER Tina 300 g fryst kycklingfilé. Skär i lillfingerstora strimlor. Koka 200 g pasta (t ex rigatoni) enligt anvisning på förpackningen. Ansa och strimla 1 purjolök (ca 175 g). Skär 4 tomater (ca 300 g) i bitar. Sätt ugnen på 200°C. Stek kycklingen i 1 msk olivolja 3–4 minuter. Ta av från värmen och blanda i purjolök, tomater och 2 msk grillkrydda. Vispa ihop 1 burk ricottaost (250 g) med 2 dl crème fraiche, 100 g riven lagrad ost (3 1/2 dl) med 3 ägg i en stor bunke. Krydda med 1 tsk salt och 1 krm svartpeppar. Vänd ner pastan och kycklingblandningen. Häll allt i en oljad ugnssäker form. Ställ in i ugnen ca 30 minuter. Garnera med 1/2 kruka basilika (hackad) och servera gärna en sallad till. FÖR ALLA? Innehåller laktos, mjölkprotein och ägg. Gör glutenfri: välj glutenfri specialpasta och kontrollera kryddan. BUFFÉ 10 • 2 009 23 KVITTOT Fem middagar för under 400 kronor kanske inte låter så märkvärdigt, men det ska helst vara lättlagat, gå snabbt, vara gott, näringsriktigt okej och passa hela familjen… Tre smarta spartips: planera; handla storpack av basvaror som t ex ris och pasta; jämför priserna och produkterna på hyllan. SUMMA: under 400 kr Svenska smaker Fredagsgott
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38
Buffé Sida 39
Buffé Sida 40