Buffé 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9 Höstfest hemma hos Tareq RÅ ÄPPELSALL
AD MED ÄRTSKOTT OCH RÖD MANGOLD Färsk mejram döljer sig i den här salladen – en av Tareqs favoritörter. Trots kraftig smak tar den inte över. Den som vill kan använda färsk timjan i stället. FÖR 6–8 PERSONER (BUFFÉ) 4 syrliga äpplen (t ex Granny Smith) 2 msk färskpressad citronjuice + finrivet skal av 1/2 citron 1 msk repad och grovhackad mejram 1 påse röda mangoldskott (ca 70 g) ca 50 g ärtskott olivolja GÖR SÅ HÄR: 1.Dela, kärna ur och skär äpplena i tunna skivor. Lägg dem i en skål och blanda med citronjuice och -skal, mejram och 2 msk olja. 2.Skär bort den nedre delen på ärtskotten, spara några ärtskott till garnering. Blanda äppelskivorna med ärt- och mangoldskott. Toppa med ärtskott och servera genast. FÖR ALLA? Fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg. ROSTAD PUMPA MED APELSIN Butternut-squash är en pumpasort med fin sötma som smakar ljuvligt ihop med apelsin. Det går även bra att använda annan pumpa, t ex muskatpumpa. FÖR 6–8 PERSONER (BUFFÉ) 1 butternut-squash (ca 1 kg) 2 msk pumpakärnor (naturella) 4 rosmarinkvistar finrivet skal av 1 apelsin och 1 msk juice 2 apelsiner olivolja, kallpressad rapsolja salt, peppar GÖR SÅ HÄR: 1.Sätt ugnen på 225°C. Rosta pumpakärnorna i en torr och het stekpanna. 2.Skala, halvera och gröp ut kärnorna ur pumpan. Skär i 3–4 cm stora bitar. 3.Lägg pumpabitarna i en långpanna och ringla över 2 msk olivolja. Lägg på rosmarinkvistar och krydda med 1 tsk salt och 2 krm peppar. 4.Blanda runt och ställ in i ugnen 20–25 minuter tills pumpan är mjuk och har fått färg. Låt svalna och lägg på ett fat. 5.Vispa ihop apelsinskal + juice, 3 msk rapsolja, 2 krm salt och 1 krm peppar. 6.Skala apelsinerna med kniv, skär ut hinnfria klyftor och blanda med pumpan. Häll på dressingen och strö över pumpakärnorna. FÖR ALLA? Fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg. GROVT MOS MED POTATIS, BLOMKÅL & JORDÄRTSKOCKA Blomkålen eller jordärtskockan kan bytas ut mot t ex morot, palsternacka eller rotselleri. Även gott som tillbehör till färsbiffar, stekt fisk eller grillad kyckling. FÖR 6–8 PERSONER (BUFFÉ) 600 g potatis (mjölig sort) 600 g jordärtskocka 600 g blomkål ca 3 dl varm mjölk smör, salt, peppar ev hackad persilja att garnera med GÖR SÅHÄR: 1.Skala potatisen och jordärtskockorna. Skär i mindre bitar. Ansa blomkålen och skär den i mindre buketter. 2.Koka potatisen i saltat vatten i ca 10 minuter. Tillsätt jordärtskockorna och koka i ytterligare 5 minuter. Lägg ner blomkålen och koka 5 minuter till. Häll av vattnet. 3.Mosa grönsakerna i kastrullen med potatisstöt eller elvisp. Det ska bli ett grovt mos. Späd med mjölken lite i taget till önskad konsistens. 4.Blanda i 2 msk smör och smaka av med salt och peppar. Lägg upp i en skål och garnera gärna med hackad persilja. FÖR ALLA? Fri från gluten och ägg. Gör laktosfri: använd mjölk och matfett som är laktosfria. Gör mjölkproteinfri: ersätt mjölk och smör med mjölkfria alternativ. BUFFÉ 10 • 2 009 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38
Buffé Sida 39
Buffé Sida 40