Buffé 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22 Smaker från världens kök finns med n
är Lena Söderström gör billig vardagsmat. Inled med grönsaker på grekiska, fortsätt med kryddiga marockanska färsbullar och avsluta med krämig italiensk pastagratäng. d RECEPT LENA SÖDERSTRÖM FOTO INGVAR ERIKSSON (MAT) ELLINOR HALL (PRODUKTER) måndag UGNSSTEKTA GRÖNSAKER PÅ GREKISKA Tänk på att grönsakerna ska vara nätt och jämnt mjuka, känn med provsticka efter ca 15 minuter. FÖR 4 PERSONER Koka 3 dl ris enligt anvisning på förpackningen. Sätt ugnen på 225ºC. Dela, kärna ur och skär 3 paprikor i bitar. Skala, halvera på längden och skär 500 g morötter och 1 stor palsternacka i bitar. Skala, halvera och skär 2 rödlökar i bitar. SMARTA TIPS! ✓Diska mindre Spara på disk genom att klä långpannan eller plåten med bakplåtspapper när du t ex rostar rotfrukter eller lagar klyftpotatis. ✓Lyxa till det Använd vardagsrecepten till fest. Pastagratängen är lätt att lyxa till med t ex soltorkade marinerade tomater, pinjenötter och färskriven parmesan. ✓Bekväma burkar Burkar och bönor är bekväma att ha till hands när vardagsrätterna behöver kompletteras. ✓Ligg steget före Koka gärna en stor sats potatis. Den håller sig fräsch i kylskåp minst 3–4 dagar. ✓Frys in Hacka och frys in överblivna färska örter. De är goda att använda i soppor och grytor. 22 BUFFÉ 10 • 2 009 Bre ut grönsakerna på en ugnsplåt med bakplåtspapper. Ringla över 2 msk olivolja. Blanda med 1 tsk salt och 2 krm peppar. Sätt in i ugnen 15–20 minuter. Vänd runt 2–3 gånger under tiden. Strö över 1 dl oliver och 200 g smulad fetaost. Garnera med 1/2 kruka basilika (hackad) och servera med riset och gärna lite japansk soja. FÖR ALLA? Fri från gluten och ägg. Gör laktosfri: använd laktosfri salladsost eller annan ost lagrad mer än 3 månader. Gör mjölkproteinfri: ersätt fetaost med tofu. tisdag MAROCKANSKA FÄRS- BULLAR MED MORÖTTER Färsbullarna får kryddig smak av vitlök och garam masala. FÖR 4 PERSONER Blanda 1 dl russin med 3 msk hett vatten, låt stå ca 10 minuter. Sätt ugnen på 225°C. Skala och skär 1 kg morötter i stavar. Bre ut dem på en ugnsplåt med bakplåtspapper. Blanda med 2 msk olivolja, 3/4 tsk salt och 2 krm peppar. Sätt in i ugnen ca 10 minuter. Blanda russinen och russinvattnet med 1 tsk salt, 3 msk finriven gul lök, 1 msk finhackad persilja, 2 pressade vitlöksklyftor, 1 msk garam masala och 3 msk crème fraiche. Blanda i 400 g nöt- eller lammfärs. Forma ca 12 stora köttbullar. Lägg köttbullarna på plåten bredvid morötterna och tillaga ytterligare 10–15 minuter tills allt är klart. Garnera med 1 msk finhackad persilja. Servera med 1 1/2 dl crème fraiche blandad med 1 pressad vitlöksklyfta. FÖR ALLA? Fri från gluten och ägg. Gör laktosfri: använd laktosfri crème fraiche. Gör mjölkproteinfri: byt crème fraiche mot mjölkfritt, t ex Sour supreme. Billiga veckan a Under 400 kronor! inköpslistan Hela finns på www.ICA.se/buffe
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38
Buffé Sida 39
Buffé Sida 40