Buffé 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31 KASSLER MED POTATISKLYFTOR OCH GRILL
ADE GRÖNSAKER Snabblagat utan krångel som även passar den som inte tål gluten, mjölk eller ägg. FÖR 4 PERSONER ca 400 g skivad kassler 1 förpackning frysta potatisklyftor med grillade grönsaker (900 g) 1 mogen mango pepparmix rapsolja SÅS 1 1/2 dl kallt vatten 1 tsk majsstärkelse, Maizena 2–3 msk japansk soja 2–3 msk mango chutney 1/2–1 msk finriven ingefära GÖR SÅ HÄR: 1.Tillaga grönsakerna enligt anvisning på förpackningen. 2.Krydda kasslerskivorna med 1 krm pepparmix och stek dem snabbt i 1 msk olja på båda sidor. Ta upp dem ur pannan och håll varmt. 3.Sås: Blanda vatten och majsstärkelse, soja och mango chutney. Häll blandningen i stekpannan och låt skyn småputtra under omrörning ett par minuter. Smaka av med ingefära och häll skyn över köttet vid servering. 4.Bjud med skalad, skivad mango och potatisklyftor med grillade grönsaker eller potatismos. FÖR ALLA? Fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg. Månadens fråga Om du fick skapa en ny landskapsrätt – vad skulle det bli? Åke Nilsson: Bohuslän är ju känt för sin fina kvalitet på fisk och skaldjur. Min landskapsrätt skulle därför bli en fisk- och skaldjurssoppa garnerad med ett ostron, eftersom jag tillbringar mycket tid i Grebbestad där man firar Ostronets dag varje år. Om jag får lägga till en dessert väljer jag Johan Emerentius äggostkaka från Tjörn efter ett recept från en kollega. Till den serverar jag björnbärssylt, för björnbärssnår är lika vanligt i Bohuslän som den av Taube ombesjungna kaprifolen. Malin Sollert: Rabarber känns sörmländskt, så jag skulle göra en variant på rabarberpaj, det är så gott. En annan tanke är att göra något av alla bär och all svamp från skogarna, t ex en svampsoppa och en efterrätt på blåbär. Annars är ju Södertälje där jag bor känt för sina kringlor, så en kringla till kaffet är aldrig fel! Samtidigt rymmer staden en mix av olika nationaliteter, skulle också kunna tänka mig att göra en lasagne med kebabkött och någon spännande krydda. Mikaela Fredin: Oj, en ny landskapsrätt? Eftersom vi har många jordbruk med kor (än så länge) ska den vara fylld med mjölk. Kalvdans t ex, som man gör på den första mjölken efter kalvning. Den kallas även råmjölk och är helt gul. Man blandar den med lika del vanlig mjölk, beroende på hur pass fet råmjölken är, och kryddar med socker och vanilj. Jättegott! Tyvärr kan inte alla få tag i råmjölk, men bönder brukar vara snälla och bjuda in till kalvdans då och då. Testlagarna NAMN: Åke Nilsson BETYG: 4,5 Jättegod mangosky! Tyvärr hade jag svårt att hitta potatis- och grönsaksblandningen i min butik, så andra gången varvade jag kassler och broccoli i tre lager i en långpanna och toppade med västerbottensost och mozzarella. Tredubblade receptet, eftersom jag hade 14 kompisar från »Atletklubben Vi Veka« på besök. De var mycket nöjda. NAMN: Mikaela Fredin BETYG: 4,5 Lättlagat och snabbt! Nästa gång vi blir sugna på kassler får denna rätt återkomma. Dessutom har man ju hört att kassler ska vara nyttigt. Vid andra provlagningen gjorde jag precis som innan, men tog mindre soja och mer chutney. Jag gjorde också egen potatis samt kokade broccoli och morötter. I vinter blir det gott potatismos till! NAMN: Malin Sollert BETYG: 4,8 Enkel, snabblagad och nyttig rätt som alla gillade. Potatisoch grönsaksblandningen drog ner betyget, så gång två rostade jag potatis, morötter, lök, palsternacka, rödbetor och broccoli med rosmarin, vitlök och flingsalt. Bytte även ut mangon mot ananasskivor och kryddade med extra mango chutney och ingefära. BUFFÉ 10 • 2 009 31 Lättlagat
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38
Buffé Sida 39
Buffé Sida 40