Buffé 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36 Matnyttigt från ICA • Kundkontakt 02
0-83 33 33 • kundkontakt@ica.se • www.ica.se Potatis – en god tröst i höst För många innebär oktober slutet på en lång väntan och ett kärt återseende. Det handlar förstås om den kära vinterpotatisen. Färskpotatis i all ära, men vinterpotatis, som innehåller betydligt mer stärkelse, passar utmärkt att variera i det oändliga – antingen du väljer att laga den som tillbehör eller om den helt enkelt får den värdiga huvudrollen. Den 1 oktober brukar vara det datum då potatisen börjar kallas vinterpotatis. Det är också då som den hunnit samla på sig tillräckligt mycket stärkelse för att bli användbar i alla möjliga sammanhang i matlagningen. Nu i höst kan du hitta en serie med förpackad potatis hos ICA. Den packas i en plastpåse som hjälper potatisen att behålla sin fina kvalitet. Påsen andas genom små hål men behåller en atmosfär som gör att potatisen ”sover” och inga glykoalkaloider bildas, dvs det ämne som färgar potatisen grön och gör den giftig. I de nya påsarna kommer gamla bekanta sorter att packas, men även en nyhet. Läs mer om några av sorterna och vad de passar till. ICAunik! unik! CHERIE Säsong: Året runt. Ursprung: Sverige, Frankrike, Italien, Cypern. En liten, röd och långoval delikatesspotatis med mycket god smak och tunt skal, som går utmärkt att äta. Cherie har fyllig smak och aningen sötma som gör att den påminner om kastanj i smaken. Den är fast i konsistensen och perfekt att koka, steka, rosta och att blanda i sallad. Tips: Saltbaka potatisen med skalet kvar och servera på en delikatesstallrik med kallskurna charkuterier, hyvlad parmesan och en klick vitlöksmajonnäs med persilja. AMANDINE Säsong: Året runt. Ursprung: Sverige, Frankrike. En fransk typ av mandelpotatis, men med fastare konsistens och tunnare skal. Den är avlångt mandelformad och har ljust gyllene färg. Smaken är fyllig. Amandine passar bra att koka, steka eller ugnsbaka och går bra att äta med skalet på. Tips: Gör en asiatisk potatissallad med skivad kokt potatis, hackad koriander, hackad mynta, skivad vårlök, lime, chili och olivolja. Gott till vitlöksstekta skaldjur. CECILECECILE Säsong: Året runt U sprung: Sverig Cecile är en potatissortmed mycket fina egenskaper. Den är fast, mycket lättskalad och med god smak. Kokas den med skalet på får den dessutom en vackert rosa färg. Eftersom skalet är extremt tunt går det utmärkt att äta. Cecile passar att koka, klyfta och ugnsbaka m m. t runt. Ursprung erige, Finland. Finland Tips: Koka potatisen oskalad för fin rosa färg, och skala den först när den svalnat. Blanda potatisen med myntablad, hackad gul lök och vitlök, olivolja, salt och peppar till en utsökt och vacker sallad. Förvaring Potatisen mår bäst om den får vila mörkt och svalt. 5–8 plusgrader är en bra temperatur. Ligger den för varmt bildar den gärna groddar och skrumpnar, och om den förvaras för kallt, under 3 plusgrader, förvandlas stärkelsen till socker som ger potatisen sötaktig smak och vattnig konsistens. RATTE Säsong: Året runt. Ursprung: Sverige, Danmark, Frankrike, Italien. En fransk gourmetpotatis med smörig och fyllig smak. Den är fast och bra att koka, steka, ugnsrosta eller blanda i sallad. Det tunna skalet går utmärkt att äta – perfekt för potatisälskaren som inte orkar skala. Tips: Koka potatisen med skal och skiva den när den svalnat. Gör en vinägrett med dijonsenap, vit balsamvinäger, hackad rödlök och rapsolja. Slå dressingen över potatisen och servera med lite rucola. Tips! Har du saltat för mycket i soppan eller grytan? Lägg en rå, skalad potatis i kastrullen omkring en kvart så drar den åt sig av sältan. 36 BUFFÉ 10 • 2 009 ASPARGES Säsong: Året runt. Ursprung: Sverige, Danmark, Frankrike, Italien. Kallades tidigare för sparrispotatis, eftersom den är avlång och lite flikig i formen. Den är en fast sort med tunt skal och aningen nötaktig, lite smörig smak. Asparges är fin att koka, steka, rosta i ugn eller blanda i en sallad. Låt gärna det tunna skalet vara kvar, men skrubba det helst före tillagning. Tips: Gör en omelett med kokt, skivad Aspargespotatis och servera med rökt lax, lite sallad och en kall romsås. Gott till lunch eller som lätt middag. MANDELPOTATIS Säsong: Augusti till maj. Ursprung: Sverige. En riktig delikatesspotatis med mild, lite smörig och mandellik smak. Mjölig sort som blir fastare ju längre norrut den odlas. Kokas med skalet på, annars faller den lätt sönder. Ta gärna kastrullen från värmen en stund innan potatisen är klar och låt den ”dra” färdigt. Ett måste till surströmming men god också som mos, ugnsbakad samt till fisk, skaldjur, vilt och grillad kyckling. Tips: Förstärk mandelkänslan genom att blanda flagad, rostad mandel i moset. Tillsätt också gärna smör, persilja och lite crème fraiche.
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38
Buffé Sida 39
Buffé Sida 40