Mer Smak 1
SÖT ADVENT! / Godaste fikat TIGERKAKA MED CHOKLAD
GLASYR TID: 2 TIMMAR UGN: 175° Smält choklad och hackade nötter förvandlar tigerkakan till ett smarrigt konstverk. 8 BITAR k 225 g smör, rumsvarmt k 3 dl strösocker k 4 ägg k 2 /3 dl mjölk k 4 dl vetemjöl k 2 tsk bakpulver k ½ tsk vaniljpulver k 5 msk kakao GARNERING k 50 g mörk choklad k ½ dl rostade hasselnötter, hackade GÖR SÅ HÄR 1. Sätt ugnen på 175°. 2. Vispa smör och socker poröst. Vispa i ett ägg i taget. Tillsätt hälften av mjölken och vispa ihop. Sikta ner mjöl, bakpulver och vaniljpulver och blanda ihop till en jämn smet. 3. Häll hälften av smeten i en bunke och ställ åt sidan. Blanda resten av smeten med resten av mjölken. Sikta ner kakao och blanda till en jämn smet. 4. Fördela hälften av chokladsmeten i en smord och bröad/ mjölad kakform, ca 2 liter. Häll över den ljusa smeten och sedan resten av chokladsmeten. Dra genom smeten med en gaffel. Grädda kakan mitt i ugnen ca 55 min eller tills kakan är klar, känn med provsticka. Ta ut och låt svalna. 5. Smält chokladen över vattenbad. Lägg upp kakan på ett serveringsfat, ringla över choklad och strö över nötter. Låt chokladen stelna innan servering. Tips! Fyll kakformen med smeten till två tredjedelar. Har du inte en 2–liters kakform, kan du använda en något mindre. Får du smet över, kan du baka några muffins vid sidan. Grädda dem med kakan, de blir klara efter ca 20 minuter. 10 mer smak nr 7 2023