Mer Smak 1
Mathjälten: Ulrika Norvell ” Att välja svenskt ge
r arbetstillfällen” Hon blev tidigt fascinerad av helhetstänket kring mat, med en morfar som kopplade kemi till matlagning. Nu vill hon förmedla att du som konsument kan påverka med dina val. M AT SKA VARA gott, och enkelt. Det kom Ulrika Norvell på redan på förskolan, när hon som 6-åring såg att det växte nypon i mängd på gården. Varför inte göra något av dem, hon gillade ju nyponsoppa. – Jag plockade nyponen och engagerade båda mamma och förskolepersonalen, och sedan lagade vi nyponsoppa till hela förskolan, säger Ulrika Norvell. Nu är hon tf vd på företaget Svenskmärkning och jobbet handlar om precis det, att göra det enkelt. Ursprungsmärkningen ”Från Sverige” ska göra det lättare för konsumenterna att hitta de svenska varorna i butiken. Märket lanserades 2016 på initiativ av LRF, Livsmedelsföretagen och Svensk dagligvaruhandel som såg en ökad efterfrågan efter svenska varor. Ulrika Norvell har varit med från starten. – Jag tycker det är så spännande att arbeta med livsmedel. Genom de val vi gör i vardagen kan vi påverka i det stora. Ulrika valde bort sin dröm att bli kock. I stället utbildade hon sig till livsmedelsagronom för att arbeta med kvalitetsutveckling inom dagligvaruhandeln. – Min morfar som var biologilärare kopplade ihop livsmedel med kemi och biologi, att när du steker en köttbit krispig är det kemi, och att när korna får beta hjälper de till att hålla landskapen öppna. Det där helhetstänket fascinerade mig! Något som Ulrika tycker är extra spännande är de nya produkter som lanseras. Som på Västgötaslätten där man tillverkar havreris av svensk havre. – Andra exempel är att flera företag nu lyckats göra svensk grillost. Och så har vi ju Gårdsfisk med sitt nytänk. I stora bassänger i lador föder de upp sötvattenfisk. mer smak nr 7 2023 – Många företag samarbetar, produkten fiskköttbullar är ett exempel, där har Gårdsfisk samarbete med Scan. Jag är stolt över våra svenska företag, men också konsumenterna som trots tuffare tider fortsätter att välja svenskt. Det finns flera viktiga skäl att välja svenska varor förklarar Ulrika Norvell. Ett skäl är att Sverige använder lägst antibiotika i djurhållningen i EU. Tack vare god djurhålling och att djuren får behålla sina naturliga beteenden blir de inte sjuka i lika stor utsträckning. – Ett exempel är att grisar i Sverige får tillräckligt med utrymme och kan sysselsätta sig med halm och strö. Uttråkade och stressade grisar kan bita på varandras svansar, så i många andra länder klipper man rutinmässigt grisarnas svansar. Det gör vi inte i Sverige, säger hon och fort sätter: – Att köpa svenskt ger också arbetstillfällen inom lantbruk, handel och livsmedelsföretag. Livsmedelsindustrin är Sveriges tredje största industrigren. Så ett val i butiken påverkar arbetstillfällen och att vi som land kan öka vår försörjningsförmåga. Mycket av arbetet på Från Sverige-märkningen handlar om att synliggöra märket, vi vill nå ut till barn- och tonårsfamiljerna. Hon vet hur det är, med två tonåringar därhemma. Att äta tillsammans förgyller vardagen. Favoriten är spaghetti och köttfärssås, och pizza, och i första hand väljer hon varor från Sverige. De svenska krossade tomaterna är dock än så länge svåra att få tag på. Annars finns i stort sett allt i butik att välja med märkningen Från Sverige, men Ulrika Norvell vill se ett ökat utbud inom fisk och skaldjur och frukt och grönt. – Och drycker! Där finns mycket att göra; cider, juicer, svenskt öl, det är på gång men vi vill utöka. Som konsument är det bra att helt enkelt fråga, ”Är det svenskt?” Många blir glada av att kunderna är engagerade i maten. ❤ Text: Hanna Nolin Foto: Thron Ullberg KYCKLINGKÖTTBULLAR MED SNABB SåS & RåRöRDA LINGON TID: 35 MIN Perfekt vardagsmiddag! 4 PORTIONER k 1 kg potatis, skalad 500 g kycklingfärs k 1 dl ströbröd k 1 dl mjölk k 1 ägg k 1 gul lök, grovriven k 1 dl färsk persilja, hackad k 1 vitlöksklyfta, riven k ½ citron, rivet skal och saft 1 tsk salt k ½ tsk grovmalen svartpeppar k 1 msk smör SERVERA MED RÅRÖRDA LINGON SÅS k ½ gul lök, finhackad 3 dl vatten k 2 dl crème fraiche k 1 kycklingbuljongtärning/grönsaksk ½ msk mörk sirap GÖR SÅ HÄR 1. Koka potatisen i lättsaltat vatten. 2. Köttbullar: Blanda ströbrödet med mjölk, ägg, lök, persilja, vitlök, citron, salt och peppar. Låt stå några minuter. Blanda ner kycklingfärsen. Hetta upp en stekpanna och klicka i smör. Forma bollar med blöta händer och stek runt om till fin färg och helt genomstekta, ca 6 min. Ta upp köttbullarna. 3. Sås: Stek löken i fettet som är kvar i pannan. Häll i vatten, crème fraiche, fond och sirap. Sjud ca 5 min. Smaka av med salt och peppar. 4. Servera köttbullarna med potatis, sås och rårörda lingon. 17 FOTO : EVA HILDÉN