Mer Smak 1
KRISPIGA JANSSONKRUTONGER MED KRYDDOSTKRÄM, SALTA
D GURKA & RÖDLÖK TID: 1 TIMME + UGNSTID UGN: 120° Ett helt nytt sätt att servera Jansson. Elegant och supergott. 8 BUFFÉPORTIONER k 800 g fast potatis, skalad 1 tsk salt k 1 gul lök, finhackad k 30 g smör k 2 ägg k 1 dl vispgrädde k 1 citron, finrivet skal 1 burk ansjovisfiléer (125 g), finhackade k neutral olja, till stekning KRYDDOSTKRÄM* k 1 dl vispgrädde 1 00 g kryddost, i bitar k 1 ägg k 1 msk vitvinsvinäger k 2 dl neutral olja salt GARNERING k 1 gurka, i grova bitar 1 tsk salt k ½ rödlök, skivad k dill k 100 g kryddost, i bitar GÖR SÅ HÄR 1. Sätt ugnen på 120°. Riv potatisen fint och blanda med salt. Pressa ut vätskan som bildas i en sil. Lägg sedan potatisen i en ren handduk och vrid ur mer vätska genom att vrida handduken som en smällkaramell. 2. Låt löken sjuda i smör tills den mjuknat. 3. Blanda ägg, grädde och citronskal (endast det gula). Vänd ner blandningen i potatisen, tillsätt ansjovis och mjuk lök. Smaka av med salt. 4. Lägg allt i en ugnsform, ca 20 x 20 cm, med bakplåtspapper i botten. Lägg även ett bakplåtspapper ovanpå och baka mitt i ugnen ca 45 min eller tills innertemperaturen är 98°. Låt kallna helt i rumstemperatur och förvara i kyl. 5. Kryddostkräm: Koka upp grädden. Mixa ost, ägg och vinäger i en blender. Häll över den kokande grädden och mixa tills det är slätt. 6. Tillsätt oljan i en tunn stråle under fortsatt mixning och smaka av med salt. 7. Vänd runt gurkan med salt, låt rimma ca 30 min. Skölj av i sil och låt rinna av på ren handduk. 8. Vid servering: Ta fram kakan och skär i tärningar. Stek krispiga i olja tills de är ordentligt gyllenbruna, låt rinna av på hushållspapper. 9. Lägg ut på ett fat, toppa med kryddostkräm och garnera med gurka, rödlök, dill och extra kryddost. mer smak nr 7 2023 21 Åre ts öve r as k in g: Ja ss on på fa t! *Det blir en stor sats kryddostkräm som kan användas till mycket annat, till exempel till rostade rotfrukter eller grönsaker, crostini med stekt svamp eller som fyllning i smörgåsar och toast.