Mer Smak 1
Lokala avvikelser kan förekomma JULBORDETS GRöNA
SALLAD TID: 20 MIN Apelsin, fikon, saffran och honung ... Det blir så gott i salladen. Och rostade pumpakärnor! 6 BUFFÉPORTIONER k 300 g spets- eller vitkål k ½ dl olivolja k 2 msk vitvinsvinäger 1 tsk flingsalt ½ g saffran k ½ dl russin k 1 röd chili, finhackad k 2 apelsiner k ½ liten rosésallad k 1 gemsallad 30 g mâchesallad 1 msk flytande honung k ½ dl pumpakärnor, torrostade GÖR SÅ HÄR 1. Strimla kålen tunt, gärna med mandolin. Blanda olja, vinäger, salt och saffran. Vänd runt kål, russin, chili och lite finrivet apelsinskal (endast det orangea) i vinägretten och låt stå minst 10 min. 2. Skär bort skalet från apelsinerna och skär ut hinnfria klyftor. Riv roséoch gemsalladen i mindre bitar. Fördela allt på ett serveringsfat och pressa över lite saft från resterna av apelsinerna. Ringla på honungen och strö över pumpakärnorna. SALUSTIANA ÄR EN EXTRA SAFTIG APELSIN SOM PASSAR ATT PRESSA. APELSINMARMELAD MED SAFFRAN TID: 40 MIN + TID ATT SVALNA Att koka egen marmelad är mysigt och gott. Det är också en perfekt gå bort-present i advents- och juletid! CA 6 DL k 800 g apelsiner 5 dl syltsocker ½ g saffran GÖR SÅ HÄR 1. Borsta apelsinerna noga i varmt vatten. Skär bort ändbitarna och dela frukterna på mitten. Skär halvorna i riktigt tunna skivor med skalet på. Ta bort ev kärnor. 2. Mixa 2/3 av apelsinerna till ett grovt hack i matberedare. Lägg hacket och apelsinskivorna i en tjockbottnad kastrull. Häll på socker och saffran. Puttra tills apelsinen är mjuk, ca 30 min. Rör då och då. 3. Skölj ur rengjorda burkar med kokande vatten och fyll sedan på med marmelad ända upp till kanten. Sätt på lock direkt och ställ svalt. mer smak nr 7 2023 FOTO: FABIAN BJÖRNSTJERNA FOTO: JOEL WÅREUS