Mer Smak 1
matcha mat & dryck Nyårsmeny En öppen lasagne som
gömmer lax med lyxig känsla. Förrätt: blinier! Passar utmärkt till bubbel. RECEP T: ULRIK A BRYDL ING FOTO & S T Y L I NG: E VA H I LDÉN U lrika Brydling, kock i Coops Provkök, är också sommelier. Tillsammans med Fredrik Schelin lär hon ut hur du väljer dryck till maten, den här gången öppen lasagne med lax. Ett mousserande vin görs alltid med en bas av vitt stilla vin, gärna med ganska hög syra. Champagne, cremant och cava exempelvis görs med traditionell metod och får en andra jäsning i flaska. Det blir små fina bubblor med toner av brödighet med mycket finess och elegans. Cava görs i Spanien och med andra druvor än champagne och får lite mer mustighet. Cremant görs i Frankrike, men inte i området Champagne och har inte samma jordmån och så vidare. Druvorna till champagne måste ha plockats i området Champagne i Frankrike. Prosecco är också bubbligt, från Italien. Det däremot får jäsa i stora tankar, tankmetoden, och då blir det lite större bubblor och ofta lite mer fruktsötma. Det blir inte heller lika komplexa smaker som vid den traditionella metoden. Hur har vi då tänkt med drycken till maten? Jo, tanken är att du kan dricka olika mousserande viner genom hela kvällen. Dra i lite extra syra från citron så får du en perfekt matchning till alla bubbliga viner här intill, det är helt enkelt bara att välja ditt prisläge. Passa på att bubbla – det är bara nyår en gång om året! Det röda? Det serveras förstås om du vill äta kött som varmrätt, men ett kul tips är att det är jättegott att skåla i rött som avslutning på middagen, med lite god choklad till. Gott nytt från oss! Fredrik Schelin driver DinVinguide.se och Ulrika Brydling är kock och sommelier på Mer Smak. ÖPPEN LASAGNE MED VARMRÖKT LAX, SPENAT & SANDEFJORDSÅS MED ROM TID: 30 MIN Har du inte provat Sandefjordsås? Då är det dags. Den är så god! 4 PORTIONER k 1 gul lök, hackad k 1 msk smör 4 50 g varmrökt lax, i bitar k 140 g bladspenat k 1 kruka dill, grovhackad s alt och grovmalen svartpeppar k 4 färska lasagneplattor SANDEFJORDSÅS k 200 g smör k 2 dl vispgrädde 34 k 2 dl crème fraiche k 1 citron, finrivet skal och saft k ev ½ dl mjölk 4 msk valfri röd rom k 4 msk hackad gräslök TILL SERVERING k 2 msk olivolja 4 msk laxrom el likn k ½ kruka dill GÖR SÅ HÄR 1. Koka upp vatten med 1 msk salt/liter. 2. Sandefjordsås: Smält smöret i en kastrull, häll i grädde och koka upp. Ta av från plattan och mixa i crème fraiche med stavmixer. Smaka av med citron (skal och saft) och salt. Tillsätt ev mjölk för tunnare sås. Vänd ner rom och gräslök vid servering. 3. Stek löken i smör några minuter. Tillsätt lax, spenat och dill. Vänd runt och låt allt bli varmt i någon minut. Ta av från värmen, smaka av med salt och peppar. 4. Koka lasagneplattorna, ta upp och låt rinna av och lägg sedan på varma tallrikar. Fördela ut laxen och såsen på lasagneplattorna och vik ihop. Ringla över olivolja och toppa med rom och dill. En dessert hittar du på passade sidan 50. mer smak nr 7 2023