Mer Smak 1
Helg! eller bara lite guldkant i vardagen MÅNADEN
S DRINK: CHOKLAD- OCH APELSINKAFFE 2 glas Sött och gott till jul och advent Camilla Hamid har recepten på det godaste godiset! Utan att vara så svåra att man ger upp. Under årets kallaste och mörkaste tid finns det inget som ger så mycket ljus och lycka som hemgjort godis, kryddiga bakverk och festliga efterrätter, enligt Camilla Hamid. – Den kalla vintern med sina mörka dagar måste inte vara en tid där man bara längtar tills det blir varmt och ljust igen. Det finns så mycket underbart att njuta av under vintern, och att gå all in på vintermyset gör också att det blir roligare att leva i nuet, säger hon. Vad är ditt bästa tips för att få härlig jul- och vinterstämning? – Baka något gott, sätt på dig en gosig tröja och titta på en bra serie. Den salta kolafudgen nedan är verkligen fantastiskt god och bara smälter i munnen. Sältan är pricken över i! Receptet är hämtat ur boken En sötare vinter. GÖR SÅ HÄR 1. Fördela apelsinskal och choklad i två glas. 2. Häll på kaffe och toppa med vispgrädde. 3. Garnera med riven choklad/siktad kakao. Tips: Även gott med Baileys, chokladlikör eller cointreau i. ★ 1 apelsin, finrivet skal ★ 4 msk riven mörk choklad/mjölkchoklad ★ 2 dl starkt kaffe ★ 2 dl lättvispad grädde ★ riven choklad/kakao till garnering SALT KOLAFUDGE TID: 1 ½ TIMME Vit choklad och flingsalt på toppen är hemligheten bakom julens godaste fudge. Salt och sött på samma gång. En riktig julfavorit! CA 40 SMÅ BITAR k 3 dl vispgrädde k 2 ½ dl strösocker 1 dl ljus sirap 1 msk vaniljsocker k 100 g vit choklad, grovhackad k 50 g smör ½ tsk flingsalt + lite extra till garnering mer smak nr 7 2023 GÖR SÅ HÄR 1. Lägg bakplåtspapper i en form, 30 x 15 cm. 2. Blanda grädde, strösocker, sirap och vaniljsocker i en tjockbottnad kastrull. Koka upp och sänk värmen till medelvärme. Koka till 120°, ca 25 min. Rör då och då försiktigt utan att skrapa i botten av kastrullen. 3. Ta av kastrullen från värmen och tillsätt choklad, smör och flingsalt. Rör om till en jämn smet. Häll smeten i formen, garnera med flingsalt och låt stelna i kyl ca 30 min. Skär i bitar och förvara i lufttät burk. 43 ▼ CHRISTINA DREJENSTAM/AGENT MOLLY & CO FOTO: ULRIKA POUSETTE FOTO: EVA HILDÉN