Mer Smak 1
Vi bad Stefan Ekengren välja sina favoriter till
julbordet. Allt finns inte – och det är meningen. Men potatis finns alltid, här bland annat som krispiga Janssonkrutonger. RECEP T: S TEFAN EKENGREN S T Y L I NG: K AROL I NA OL SON HAGLUND FOTO: J OEL WÅREUS KÖTTBULLAR & åNGAD GRÖNKÅL TID: 50 MIN Den goda smaken på köttbullarna framhävs av den ångade kålens sötma. 4 PORTIONER k ¾ dl ströbröd ½ dl vatten k ½ dl standardmjölk k ½ gul lök, finhackad k 1 msk smör k 500 g blandfärs 1 ½ tsk salt ½ dl krossad is k 1 ägg k ca 1 krm nymalen vitpeppar Tips! Köttbullemacka är en av julens godaste! ÅNGAD GRÖNKÅL k 200 g grönkål, plockad från stjälkarna k 50 g smör 2 dl vatten salt GÖR SÅ HÄR 1. Ställ en bunke i frysen några minuter innan tillagning. 2. Blanda ströbröd, vatten och mjölk i en annan bunke och låt svälla ca 10 min. Stek löken i smör tills den mjuknat utan att få färg. 3. Blanda färsen väl med salt och is i den kylda bunken (isen och kyld bunke gör att proteinet binder vätskan i färsen vilket gör köttbullarna saftigare!). Tillsätt lök, ägg, vitpeppar och svällt ströbröd till färsen. 4. Gör ett stekprov och smaka av salt- och pepparmängden på färsen. 5. Rulla köttbullar. Stek till fin yta runt om i smör tills de är genomstekta, 5–7 min. 6. Ångad grönkål: Koka upp smör och vatten, lägg ner grönkålen, salta lätt och lägg på lock. Låt ångkoka i 3–4 min. 7. Servera köttbullarna och grönkålen i en stor stekpanna. mer smak nr 7 2023 Namn: Stefan Ekengren. Vad: Driver restaurang Hantverket i Stockholm. Kokboksförfattare. Brinner för: Potatis! Och mathantverk och vikten av råvaran. INLAGD SHIITAKESVAMP TID: 20 MIN + TID ATT KALLNA Svamp är god att lägga in, här med lite kaneltouch. 1 BURK 250 g shiitakesvamp k 2 kanelstänger k 1 lagerblad k 3 nejlikor k ½ dl ättiksprit, 12 % k 1 dl strösocker 1 ½ dl vatten ½ tsk salt GÖR SÅ HÄR 1. Putsa och skär svampen i bitar. Varva svamp, kanelstång, lagerblad och nejlikor i en ren glasburk. 2. Koka upp ättiksprit, socker, vatten och salt. Häll den varma lagen över svampen. Tillslut burken och låt kallna. Förvara i kyl. 19 ▼