Mer Smak 1
B B Coop Provkök på uppdrag I samarbete med Kungs
örnen JULENS GODA PÅ NYTT SÄTT Uppdrag: Det blev scones, pizza, snacks och bullar! R E C EP T: C O OP P R O V KÖK ”Goda att fylla med skinka och julost.” /Sara, Provköket Pizza med lax och pepparrot TID: 1 TIMME UGN: 275° Så gott med lax, pepparrot och smakrik ost. 4–6 PIZZOR 25 g jäst 5 dl vatten 7 00 g Kungsörnen pizzamjöl (ca 12 dl) 2 tsk salt LAXTOPPING 2 dl crème fraiche 4 msk riven färsk pepparrot 4 dl riven Västerbottensost 200 g varmrökt lax ½ gurka, tärnad ½ ask smörgåskrasse ½ kruka dill GÖR SÅ HÄR 1. Blanda jäst och vatten. Tillsätt mjöl och blanda i degblandare ca 5 min. Tillsätt salt och arbeta 1–2 min till. Ta upp degen på mjölat bakbord. Dela i fyra–sex bitar. Forma till bollar genom att vika in kanterna under degen. Låt jäsa 15 min. 2. Strö mjöl över degbollarna. Forma pizzabottnar genom att jobba med fingertopparna Vörtscones TID: 25 MIN UGN: 225° Hur goda som helst, till julfikat, eller till och med julbordet! VÖRTSCONES, 8 BULLAR 4 dl Kungsörnen vetemjöl special 2 msk vörtkrydda 2 tsk bakpulver 1 tsk salt 50 g kallt smör 2 msk mörk sirap 1 dl mjölk TILL SERVERING Exempelvis julskinka, senap, cheddar, grönkål GÖR SÅ HÄR 1. Sätt ugnen på 225°. Blanda Vetemjöl Special ger ett extra bra resultat. ➤ Innehåller mer protein än vanligt vetemjöl, vilket ger en seg och elastisk deg. Degen kräver ofta intensivare bearbetning, gärna med maskin – men resultatet blir underbart! ✔ Passar bra till luftigare bröd med hög volym. alla torra ingredienser för sig, tillsätt smör och sirap och och nyp ihop. Tillsätt mjölk, och blanda till en deg. 2. Forma åtta lika stora runda bullar, lägg på en plåt med bakplåtspapper och grädda mitt i ugnen ca 12 min. 3. Servera med t ex julskinka, senap, cheddar och grönkål. ”Den här pizzadegen är underbar att jobba med.” /Ulrika, Provköket från mitten ut mot kanterna till önskad storlek. Lämna 1–2 cm av kanten orörd. Lägg bottnarna på plåt med bakplåtspapper. Låt vila ca 15 min. 3. Laxtopping: Blanda crème fraiche och 2 msk pepparrot, bred ca 2 msk på varje pizzabotten. Strö på ost och grädda i nedre delen av ugnen ca 10 min. Fördela lax, gurka, mer riven pepparrot, krasse och dillkvistar. Om du har julskinka över Skinktopping 2 dl crème fraiche 2 msk söt stark senap 4 dl riven cheddarost 1 kvist grönkål, riven ca 8 skivor julskinka 1 äpple, tärnat kan du i stället göra denna topping, med skinka, cheddar och frasig grönkål. GÖR SÅ HÄR: Blanda crème fraiche och senap, bred ca 2 msk på varje pizzabotten. Strö på ost. Grädda i nedre delen av ugnen ca 10 min. Lägg grönkål på en plåt med bakplåtspapper och rosta i ugnen ca 5 min. Fördela ut grönkålen och skinka, ringla ev över resten av crème fraichen och strö på äpple. Pizzamjöl är genvägen till perfekta pizzor hemma. ➤ Ett perfekt mjöl för den pizzaälskande hemmabagaren, oavsett kompetensnivå. Hög proteinhalt ger en spänstig deg som är enkel att bearbeta och ger ett otroligt gott resultat. MATFOTO & STYLING: EVA HILDÉN PORTRÄTTFOTO: JOEL WÅREUS el U b in r S l er y r e R d ik y a a i ta B r e la et u l n n l g P H ar r g il r l m L in de ll