Mer Smak 1
Tips & trix MATEN OCH PLÅNBOKEN GLÖGGMINGEL Adven
tsmingel och glöggmys kan faktiskt vara årets enklaste att fixa. Äppelglögg Enklaste ”glöggen” av dem alla: Värm äppelmust försiktigt med kanelstång, lite skivad ingefära och kardemummakärnor. Det blir lagom sött, alkoholfritt och fräscht. Smaka av med lite honung om du vill. Brända mandlar med julkryddor Enklaste glöggsnackset: Blanda 1 tsk malen kryddnejlika, 1 tsk malen ingefära och 1 tsk salt. Värm 2 dl grovt hackad sötmandel och 2 dl råsocker i en stekpanna under omrörning. Har du en urskrapad vaniljstång över, låt den koka med i glöggen. 1 KANNA 750 ml alkoholfritt rött vin k 15 g färsk ingefära, tunt skivad 3 bitar pomerans 2 kanelstänger 1 tsk kardemummakärnor 10 nejlikor k 1 dl strösocker k russin och mandlar, till servering ALKOHOLFRI GLÖGG TID: 10 MIN + 8 TIM Alkoholfri glögg med smak av ingefära, pomerans, kanel och kardemumma. Perfekt att servera när det vankas glöggmingel och adventsmys. mer smak nr 7 2023 GÖR SÅ HÄR 1. Häll vinet i en kastrull och lägg i ingefära, pomerans, kryddor och socker. 2. Koka upp, ta kastrullen från värmen och låt stå och dra minst 8 timmar, gärna över natten. 3. Servera glöggen varm med russin och mandlar. Akta så det inte blir bränt. Blanda ner kryddorna då sockret nästan smält och häll ut på bakplåtspapper. Låt svalna helt. Smördegssnurror Rulla ut en rulle smördeg. Täck den med 1 ½ dl smulad grönmögelost och lika mycket riven hårdost. Rulla ihop. Skär i ca 24 skivor och lägg snurrorna på en plåt med bakplåtspapper. Pensla med ägg. Grädda ca 10 min i 225°. Gott till glöggen! husmorstips för moderna kök Mer Smaks nya krönikör Johanna Westman om en jul utan rester. Man behöver inte äta allt på julafton Kan man tänka budget när julen stormar in genom dörren? Alla förväntningar och förhoppningsfulla anförvanter. Räcker maten, har vi allt? Man planerar, och lite för sent kastar man sig ut och handlar det sista – dyrt och oplanerat. Men den här julen tänker jag att jag ska börja med att tänka på det som kommer efter. Efter jul följer ofta veckor med mat av mer eller mindre lockande rester. Omeletter med julskinka, uppfräst brysselkål och en icke sinande rad sillmackor. Man kan lätt tro att det är billigt att äta rester, men det är ännu billigare att planera ett liv efter jul utan rester! Det låter kanske radikalt men man behöver inte flera sorters sill. Välj två. Man behöver inte äta allt på julafton utan kan ta julskinka som lunch en dag och lax en annan. Njuta utdraget, långsamt och lite sparsmakat i stället för allt och mycket på en gång. Och vips har man kylskåpsutrymme och pengar till det man verkligen längtar efter. FAVORIT JUST NU: Tortellini som man kokar i buljong med lite rotfrukter är klassisk julmat från norra Italien. Mest ser jag fram emot att göra tortellini med barnen. Johanna Westman, kock, författare och programledare. 7 FOTO: TINA AXELSSON CHRISTINA DREJENSTAM/AGENT MOLLY & CO FOTO: FABIAN BJÖRNSTJERNA FOTO: EVA HILDÉN